Rusland #3: De wonderlijke kroost van Фёдор Васильев

Feodor Vassilyev, of op zijn Russisch Фёдор Васильев, was een boer in Shuya (Oostelijk Rusland), uit de 18de eeuw. Hij speelde klaar wat tot op heden als onmogelijk wordt geacht.. Hij werd vader van 87 kinderen.. En nee, dat is misschien geen record, maar hoe de familie in elkaar zat doet misschien toch wat wenkbrauwen fronsen.

Feodor kreeg tussen de periode 1725 en 1765 een totaal van 69 kinderen bij zijn eerste vrouw. Een extreem hoog aantal, wat alleen mogelijk is als elke bevalling bestaat uit meerdere kinderen.. niet? Feodor zou volgens de overlevering een totaal van zestien tweelingen, zeven drielingen en vier vierlingen hebben verwerk, waarvan er slechts twee overleden in de eerste weken. Russisch wondergraan? Vodka? Of gewoon een Rus met heel veel fantasie..? Als het geheel waar zou zijn, was de eerste vrouw van Feodor de recordhouder voor het produceren van het meeste kinderen op een leven. De overlevering heeft echter weinig details over wie deze vrouw precies was, behalve haar naam, datum van geboorte en haar sterfdatum.

img_20140317151114_e2a52992.jpg

De familie van Feodor – Omcirkeld is zijn vrouw, omringd door haar kroost

Feodor hield het echter niet bij één vrouw, maar kreeg bij zijn tweede vrouw zes tweelingen en twee drielingen, waardoor er nog eens 18 kinderen bijkwamen.. Feodor werd hierdoor de vader van 87 kinderen, waarvan er 82 de eerste weken overleefden. De eerste wetenschappelijke informatie over het fenomeen kwam naar buiten in ‘The Gentleman’s Magazine (Vol. 53, P. 753, Londen, 1783), waarin het volgende geschreven werd over de situatie:

“However astonishing, may be depended upon, as it came directly from an English merchant in St Petersburg to his relatives in England, who added that the peasant was to be introduced to the Empress” [Link]

Toch doken er in de jaren erna vaker verhalen op over Feodor en zijn extreem hoge aantal kinderen. Het ging hierbij zelfs zover dat er verhalen rondgingen over de familie en hun nakomelingen die in de buurt van Moskou zouden wonen en nog steeds allerlei voordelen en dergelijke ontvingen van de regering, vanwege hun.. genen (?). Of we het nou moeten afschilderen als feit of fictie, de kinderen van Feodor staan wel vermeld in het Guinness Book of World Records. Voor het geval je dacht aan kinderen te beginnen, misschien beter even checken of ze niet ergens in de verte familie zijn van Feodor..

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s