Rusland #5 – Russische Plantenkunde

Ooit gehoord van Silene stenophylla? Nee het is geen enge horrorfilm geschreven door Stephen King, maar een plant uit Siberië. Deze anjerachtige plant wordt tussen de 5 en 25 centimeter groot en bloeit alleen in de zomer. Daarnaast lijkt hij ook nog eens gigantisch op de ‘Silent Princess’ bloem uit Zelda: Breath of the Wild.. Maar dat is niet het enige speciale aan deze plant!

Men neme een eekhoorn uit de ijstijd die een zaadje begraaft aan de rand van de Kolyma rivier en men neme (een kleine 32.000 jaar later) een team van wetenschappers dat dit zaadje opgraaft. Om te zien hoe oud het zaadje precies is wordt het onderworpen aan koolstofdatering (C14). Wat blijkt? Het zaadje in kwestie is 32.000 jaar oud en blijkt te behoren tot een plant waarvan men dacht dat het uitgestorven was.. (vergelijkbaar met Link in Zelda’s Breath of the Wild, waarbij er werd gedacht dat Link verdwenen was, maar na 100 jaar opnieuw ‘verscheen’).
De wetenschappers vonden het wonder der natuur op een diepte van 38 meter onder de Siberische permafrost (een laag ijs die nooit smelt), samen met een verzameling botten van mammoeten, bizons en wolharige neushoorns. Een deel van de gevonden zaden (volwassen), was beschadigd door de eekhoorn, maar een deel van de jongere zaden was nog niet in staat van ontkieming en kon worden gebruikt om een plant uit te kweken.
media_xll_7517829.jpg

Zat de plant ooit vast onder de poot van een dergelijke neushoorn?

Het team slaagde er naar een jaar in om een volwaardige plant te laten bloeien, die op haar beurt ook weer zaden droeg van deze prehistorische plant. De wetenschappers waren daarnaast in staat de plant te vergelijken met de plant die er uit voort gekomen was, de zogenaamde S. stenophylla. Waarom verschilden de plantvormen van elkaar? Dat is aan de wetenschap om te ontdekken. Het biedt in ieder geval hoop voor de vorming van een plantkundige zadendatabank.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s