Rusland #4 – Alcoholcampagnes

Michail Gorbatsjov, de man met de wijnvlek, de man met de romantische ballades, de man die Rusland probeerde droog te leggen..? Gorbatsjov was dan misschien een man van vooruitgang, voor veel Russen was hij echter ook een stap terug. Hij was de leidende kracht achter de een strenge anti-alcoholcampagne halverwege de jaren ’80, met desastreuze gevolgen..

Vodka is één van de meest geconsumeerde dranken in Rusland, en werd daarom in 1985 aan banden gelegd door voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov. Hij wilde met zijn anti-alcoholcampagne een aantal zaken bereiken. Ten eerste een verlaging van de alcoholproductie, wat dan weer een stijging van de prijzen (en dus meer inkomsten) met zich mee zou brengen. Ten tweede zou het ook zorgen voor minder alcoholgerelateerde doden in Rusland, aangezien de bevolking er letterlijk mee opstond..

062k.jpg

Campagnes gericht op kinderen – Leer je ouders, leraren etc. dat drinken in hoge hoeveelheden niet normaal is.

Het was een redelijk succesvolle campagne, die enkel en alleen mislukte door de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Opeens was er overal alcohol verkrijgbaar, zowel legaal als.. illegaal. Surrogaatalcohol, in Amerika bekend als Moonshine, kreeg langzaam maar zeker voet aan de grond (openlijk), en werd voor de gemiddelde Rus, die de normale alcohol niet kon betalen een prima alternatief. Deze zogenaamde samogon was echter levensgevaarlijk, aangezien de procentuele hoeveelheid alcohol per fles soms twee keer zo hoog lag (laat staan alle extra ‘ingrediënten’). Was samogon ook geen optie? Dan werd er gekozen voor parfum, aftershave, mondwater en af en toe zelfs een fles ruitenwisservloeistof.. met vaak een dodelijke afloop.

Bottles_Of_Mouthwash_Collected_From_Salvation_Army_Yard

Lege flessen alcoholhoudende producten, afkomstig uit de tuin van het Leger des Heils

Dat het probleem nog steeds niet onder controle is, laat een onderzoek uit 2010 zien. In 2010 werd de minimumprijs van vodka verdubbeld om het alcoholgebruik in het land te verlagen en de problematiek tegen te gaan. Het omgekeerde gebeurde, waarbij steeds meer mensen opzoek gingen naar alternatieve middelen of zich verloren in drugs en andere stimuli (denk hierbij aan de drugs ‘Krocodile’, die vervaardigd wordt uit verfverdunners).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s