Themaweek #6 Mythologie: Afrika

Afrika, het continent van de Sahara, Nijl, Kaap de Goede Hoop, de Congo en een grote mix van verschillende mythologische elementen. Hierdoor zijn er veel overeenkomsten tussen de Afrikaanse mythologische figuren en figuren die teruggevonden worden in zowel de Klassieke Oudheid als zaken uit de Oceanische mythologie. Benieuwd? Je leest het in de laatste themaweekpost van deze maand!

Kishi:

De Romeinse godheid Juno was een wezen met twee gezichten (vandaar ook de uitspraak Two Faced People). Het ene moment zeggen ze dat ze alles willen, het volgende compleet het tegenovergestelde. De mythe kent natuurlijk een basis, in Europa in Juno, in Afrika (Angola), de Kishi. De Kishi had twee gezichten, een aantrekkelijk gezicht (man/vrouw) aan de voorkant en aan de achterkant dat van een hyena. Ze gebruiken het menselijke gedeelte om hun prooi in de val te lokken en in te palmen met liefkozende woorden. Eenmaal in het bereik van de Kishi zal de Hyena het overnemen en de prooi verscheuren.

b984f088d6595d925b63dbfb3b49091e.jpg

Obia:

De Obia of Obeah is een monsterlijk wezen uit de West-Afrikaanse folklore die naar bepaalde dorpen gestuurd werd om jonge meisjes te ontvoeren. De meisjes werden gedood en gevild, waarna het monster zichzelf aankleedde met het vel. Het interessante is dat de term Obia ook gebruikt wordt in de Bay Islands en Honduras, en waarschijnlijk zijn oorsprong kende in Jamaica. Hier werden namelijk Afrikaanse slaven Obi of Obia genoemd, omdat ze zich bezig zouden houden met hekserij, voorspellingen en waarzeggerij. Tot op de dag van vandaag is er een duidelijke link tussen de Obiacultuur van Afrika en Jamaica (denk o.a. aan de Voodoo).

tumblr_inline_mo4m0855dz1qz4rgp

Artist Impression van de Obia

Zamba:

Er zijn veel verschillende ontstaansgeschiedenissen, maar die van de Yaoundé stam in Kameroen is misschien wel één van de mooiere. Ze geloven in Zamba, een over alles heersende Godheid-Schepper die aan het begin der tijden de aarde schiep. Naast de aarde creëerde hij alle wezens, behalve de mensen, dat liet hij namelijk over aan zijn zoons. Ngi, een gorilla, bijgenaamde ‘de sterke’, N’Kokon, een bidsprinkhaan, bijgenaamd ‘de wijze’, Otukut, een hagedis, bijgenaamd ‘de idioot’, en Wo, een chimpansee, bijgenaamd ‘de nieuwsgierige’. Het mooie aan dit scheppingsverhaal is dat Zamba tegen zijn zoons zei, schep elk mensen naar je eigen idee, waardoor de bevolking van Yaoundé gelooft dat alle mensen geschapen zijn in het evenbeeld van de vier zoons, en de mens daarom zo van elkaar verschilt (maar toch allemaal één zijn).

0dba45be-dba3-11e5-8278-ca95217ee415

Ngi in de vorm van een Inheems kunstwerk

Aangezien mijn kennis over Afrika niet groot genoeg is om een diepgaande post te plaatsen zonder exhaustieve research naar het continent zal ik later dit jaar nog een themaweek laten lopen over Afrika en haar geschiedenis.

 

3 thoughts on “Themaweek #6 Mythologie: Afrika

  1. Pingback: Verhalen uit Afrika – Kunstinitiatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s