Rusland #1: Een Introductie in Россия! [Themaweek]

Rusland, het land van Vodka, scheldwoorden die ik niet hier ga plaatsen, Poetin.. en vage video’s die Russen opnemen tijdens het autorijden. Natuurlijk bestaat Rusland uit veel meer dan de hierboven aangehaalde zaken, want er is ook nog olie! Oh en kaviaar.. matrjoshka poppen en het Communisme. We beginnen de themaweek met een korte introductie in het land (nou ja.. land..) Rusland!

De Russische federatie is gelegen in zowel Europa als Azië, maar wordt politiek gerekend tot het Europese continent (ruim 70% van de bevolking woont in het Europese gedeelte). Op zich vreemd, aangezien 70% van Rusland uit Siberië bestaat, wat grotendeels gelegen is op het Aziatische continent. De hoofdstad van dit mega-land is Moskou, de grootste stad en het kloppende hart van Rusland. De regering van Poetin zetelt in Moskou en de belangrijke economische beslissingen worden allemaal in Moskou genomen.

84550700.jpg

Het land beslaat een klein 17.098.246 km² en is daarmee het grootste land ter wereld (en streeft runner-up Canada daarmee ver voorbij). Het is echter niet het land met het hoogste aantal inwoners, hierbij landt Rusland op de negende plaats, met een totaal van 146.270.330 inwoners (januari 2015 – inclusief de Krim). Het was niet altijd de Russische Federatie, aangezien het tussen 1917 en 1991 bekend stond als de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek (RSFSR, of USSR in het Engels).Betalen doe je in Rusland met de roebel, een munt die regelmatig schommelt van waarde..

RS_area.jpg

Wat kan je verwachten in deze themaweek? In ieder geval niet dat er in Rusland gemiddeld 18 liter alcohol per jaar/per rus wordt geconsumeerd (overigens het dubbele van wat wetenschappers als levensbedreigend zien..). Ook niet dat er jaarlijks 500.000 alcoholdoden vallen in Rusland of dat het complete Olympische team van Rusland in 1908 een kleine twaalf dagen te laat aankwam in Londen omdat ze nog niet waren overgestapt op de Gregoriaanse kalender.. Oh en om nog even terug te keren naar die alcoholconsumptie? Misschien heeft het te maken dat de Russen bier niet zagen als alcoholische consumptie tot 2013..?

Wat je wel mag verwachten? Dat zie je volgende week. Heron’s Themaweek Rusland is a Вперед! (Go dus).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s