Instant noodles, het voedsel der studenten aan het einde van de maand. Vaak worden ze in grote hoeveelheden ingeslagen rondom tentamenweken/de blok, zodat elke vorm van sociaal contact met de buitenwereld vermeden kan worden. Toch werd het met een geheel andere intentie op de markt gebracht..
Ondanks de vele Japanse uitvindingen werden ‘Instant Noodles’ uitgeroepen tot één van Japans belangrijkste uitvindingen (2000), want noodles zijn zo veel geweldiger dan bijvoorbeeld de Walkman of de digitale camera.. Misschien had Momofuku Ando in 1958 wel dezelfde gedachte, hij wilde immers met zijn noodles een groot probleem oplossen – namelijk dat van de wereldhonger. Op zich geen rare gedachte, aangezien het Japan door vele hongersnoden heeft geholpen (denk hierbij aan tsunami’s en de problematiek rondom Fukushima).
Het begon allemaal op 15 augustus 1945, een dag na de Japanse overgave, in de stad Osaka. Het was dan misschien niet compleet met de grond gelijk gemaakt, maar had behoorlijk te leiden gehad onder de bombardementen van de geallieerden. De gebouwen die Ando had laten bouwen, een fabriek en twee kantoorgebouwen, waren ook aan gort geschoten, waardoor Ando zich bevond tussen de vele werkloze Japanners. Hij struinde verder, en kwam een lange rij tegen voor een Japanse ‘Ramen’winkel, waar Ando zich over verbaasde. Waarom staan mensen na een verschrikkelijke oorlog in de rij voor wat noedelsoep? Wat bleek? Japanners vinden rust en comfort in het eten van een kom ‘ramen’ – waarbij het dan ook niet vreemd is dat dit ook terugkomt in veel van Japan’s manga/anime series (bijv. Naruto, die op niets anders leeft dan..).

Ichiraku Ramen uit Naruto
Tot ver na de oorlog had Japan last van zware voedseltekorten, waarop Ando een filosofie ontwikkelde: ‘Vrede komt vanzelf wanneer mensen genoeg te eten hebben’, waar hij zijn eigen draai aan gaf na zijn ontslag bij de bank in 1957. Zijn eten moest voldoen aan de volgende eisen: smaakvol, niet te bederven, snel klaar, goedkoop, veilig en gezond. Het bracht hem opnieuw bij de noedels die hij een klein decennium geleden had gezien in het kraampje bij het station.. Wat als hij dit kon omzetten in een product dat op wereldwijde basis in fabrieken kon worden geproduceerd?

Space Ram – Noedels voor in de ruimte

Google Doodle ter ere van ‘Mr.Noodle’