Daily Update: 6 februari Wake me up, before you go-go

Wekkers, de uitvinding waar veel mensen een gruwelijke hekel aan hebben. Of de snoozefunctie, de uitvinding waar veel mensen dan weer een haat-liefde verhouding mee hanteren. Toch waren wekkers niet altijd voor handen.. Ten tijde van de Industriële revolutie, met de opkomst van fabrieksarbeid en het werken in ploegendiensten was het echter wel van belang dat je op tijd uit je bed rolde.. En daarom vonden ze in Engeland een nieuw beroep uit..

Ooit er van gedroomd om betaald te krijgen voor het wakker maken van mensen? Misschien is een carriere als ‘knocker-up’ of ‘knocker-upper’ dan wat voor jou. Uitgerust met een lange gummiknuppel of een bamboestok trokken ze van huis naar huis om mensen wakker te maken. Om bij de hoger gelegen appartementen te geraken gebruikten ze vaak een erwtenschieter, waarbij ze net zolang bleven kloppen/tikken/schieten tot de cliënt wakker was en zich klaarmaakte voor zijn werk.

In ruil voor deze wekservice kregen de knocker-uppers een paar pence per week, waarbij er complete colonnes van dit soort mensen door de grote fabriekssteden als Manchester wandelden rondom de eerste uurtjes van de dag. Toch was het vaak de oude garde die de taak op zich nam, aangezien het fysiek geen zwaar werk was, maar wel een stabiel inkomen genereerde. Heel soms nam een politieagent het als bijbaan, aangezien het gecombineerd kon worden met de patrouilles in de ochtend en avond.

Wil je de baan uitgevoerd zien worden door een echte Brit? In de docuserie ‘The Worst Jobs in History’ wordt het proces (inclusief materiaal) nog eens uitgelegd. Check het fragment hieronder! (Het stukje begint op minuut 21)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s