Daily Update 2 december: Mislukte Invasies

Soms heb je je dag niet.. dat moet ook hetgeen zijn wat de Britse mariniers dachten toen ze per ongeluk het verkeerde land (nou ja, provincie/deelgemeente) binnenvielen in 2002. De oefening, waarbij het de bedoeling was te landen op Gibraltar, ging een klein beetje anders.
De eenheid van ongeveer dertig mariniers stormde het strand op, gewapend met 60mm mortieren en SA80 automatische geweren, waarna ze zich in defensief opstelden. In plaats van beschoten te worden met losse flodders werden ze aangegaapt door een paar lokale vissers, die niet helemaal begrepen wat er aan de hand was. De mariniers werden opgeschrikt door twee lokale politieagenten die hen vertelden dat ze niet in Gibraltar waren geland, maar op de kuststrook La Linea’s, iets hoger gelegen.
De mariniers waren overduidelijk geschrokken van hun vergissing en zeiden tegen de plaatselijke politie dat ze zich onmiddellijk zouden terugtrekken, op zoek naar het ‘echte’ Gibraltar. De lokale vissers riepen de mariniers nog na dat dit niet zo heel moeilijk was, aangezien het te herkennen was aan de rots die ruim 400 meter boven zeeniveau uitstak..
la-linea-de-la-concepcion-10

Een kaartje van het gebied waar het mis ging voor de HMS Ocean

De Britse minister van Defensie zei dat de mannen afkomstig waren van de HMS Ocean, een Britse helicarrier, die waarschijnlijk verdwaald geraakt was door de slechte weersomstandigheden en door deze verwarring het verkeerde land aanvielen. Ironisch genoeg is het historisch gezien vaak andersom, aangezien Spanje meerdere malen geprobeerd heeft Gibraltar binnen te vallen. Waarbij de naam La Linea nog ironisch is, aangezien het afkomstig is van ‘vuurlinie’, waarbij la linea gebruikt werd voor de vuurlinie aan te duiden van de Spaanse kanonniers.
oc110038004sp

De HMS Ocean in betere tijden

De HMS Ocean zou na dit incident de waters van Spanje hebben verlaten en, na een korte tussenstop in het echte Gibraltar, doorgevaren zijn naar de Perzische Golf, internationale crisis voorkomen?

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s