Vorst, het intrigeert mensen, aangezien het ons dwingt warmte op te zoeken om te overleven. We moeten voor de kachel of open haard kruipen om niet in een winterslaap te vallen, moeten ’s ochtends eerder uit bed vanwege het krabben van onze autoruiten, maar luidt ook het begin van de winter in. Het is dan ook niet vreemd dat de mens benieuwd raakte naar het continent van de eeuwige winter. In de jaren ’70 van de vorige eeuw werd Antarctica een populaire bestemming voor dagjesmensen, maar niet altijd zonder gevolgen.
Voornamelijk in Nieuw-Zeeland boekten massa’s mensen een dagtrip naar Antarctica, waarbij ze met een vliegtuig over het continent vlogen en een prachtig ijzig uitzicht te zien kregen. Het was niet zonder risico, aangezien het weer boven Antarctica onvoorspelbaar kon zijn en bekend stond om het slechte zicht.. Door de uitgestrekte ijsvlaktes was het voor piloten lastig oriënteren, aangezien er niet echt een herkenningspunt was (bij de derde pinguïn naar links werkte niet..), en kompassen zo goed als onbruikbaar waren door de magnetische velden rondom de Zuidpool.
Toch koos de McDonnel Douglas DC-10 er voor om op die beruchte dag in november met een 257 passagiers de tocht boven Antarctica te wagen. Aan boord waren vijf piloten, elk met veel ervaring in het vliegen boven de grote ijsvlaktes. Om het nog iets erger te maken bleken de ingevoerde vluchtgegevens niet te kloppen, waardoor de piloten niet wisten wat er onder het dikke wolkendek lag. De piloten naderden de Ross Ice Shelf, de grootste ijsmuur op Antarctica (en een toeristische trekpleister) en wilden de inzittenden een beter idee geven van dit natuurwonder. Ze lieten het vliegtuig dalen tot ~450 meter, om zo onder de wolken te blijven, maar wisten door de foute vluchtgegevens niet dat er op dezelfde plek een gigantische vulkaan gelegen was. Deze vulkaan, genaamd Mount Erebus (3.8 km hoog), was een enorm gevaarte, waar het vliegtuig met geen mogelijkheid meer om heen kon vliegen.

Mount Erebus – Antarctica
Het vliegtuig crashte met ruim 480 kilometer per uur tegen de zijkant van de vulkaan, waarbij de inzittenden meteen om het leven kwamen. Er waren geen overlevenden en het liet een behoorlijk negatieve stempel achter op Antarctica’s toerisme. Het zou meteen de ergste vliegramp uit de geschiedenis van Nieuw Zeeland worden.