Daily Update 16 november – Humanzee

Kruisingen in de dierenwereld zijn vreemd, maar zijn ze wel gewend. We kennen immers allemaal de muilezels, lijgers en zezels, maar ooit gehoord van een humanzee (of chuman or manpanzee)? Dit zou een hypothetische kruising zijn tussen een chimpansee en een mens.. een theorie die  Ilya Ivanovich Ivanov opwierp in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Hij was echter niet de eerste die met de gedachte van een aap x mens hybride speelde. Het begon al met Petrus Damiani, een Italiaanse kerkhervormer en theoloog uit de 11de eeuw. Hij had een openbaring gehad waarin hij de kinderen had gezien van een menselijke vrouw die geslachtsgemeenschap had gehad met een aap.. Zijn gedachtegang was niet raar, aangezien men door de intrede van DNA ontdekte dat chimpansees en mensen 95% van hun DNA delen (en zelfs 99% van de DNA coderingen), waardoor een hybride tussen de twee een logische hypothese zou zijn. [Het ligt een stuk gecompliceerder dan dit, maar ik ben geen expert in menselijke en zoölogische biologie, dus het verhaal over chromosomen moet ik jullie helaas onthouden].

Ondanks al deze gedachtegangen zijn er nooit wetenschappelijke bewijzen gevonden voor de creatie van een dergelijke hybride, enkel rapportages uit de Sovjet Unie (halverwege de jaren 1920), waarbij Ilya Ivanovich Ivanov experimenteerde met menselijk sperma en vrouwelijke chimpansees. Al deze experimenten draaiden op niets uit, aangezien de chimpansees niet zwanger leken te worden. In 1929 kwam hij daarom met de gedachte om het proces om te draaien, waarbij hij vrouwen zou bevruchten met sperma van een orang-oetan. Ook dit project zou mislukken door het overlijden van deze zelfde orang-oetan. Een klein jaar later werd hij verbannen door de Sovjet Unie naar Sovjet Kazachstan vanwege het politieke opvattingen die niet pasten binnen het communistische gedachtegoed. Hij werd te werk gesteld aan het plaatselijke zoölogische instituut en zou daar in 1932 overlijden aan een beroerte.

orang-oetan1

Een Orang-Oetang in het wild (Borneo)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s