Daily Update 2 november: De Allerheiligenvloed van 1570

Eén en twee november, Allerheiligen en Allerzielen,  de katholieke feestdagen waarop heiligen, martelaren en overledenen worden herdacht. Maar het is ook de dag waarop een gigantische vloedgolf een groot deel van de Noordzee-kust werd geramd door een metershoge vloedgolf. Het kwam bekend te staan als de Allerheiligenvloed.

In de nacht van 1 op 2 november werd de kust van Nederland getroffen en kwamen de steden Egmond, Bergen op Zoom onder water te staan. De stad Saeftinghe werd ook getroffen, en zou een kleine veertien jaar later zelfs van de kaart verdwijnen door een nog grotere vloedgolf. De Domeinraad van Bergen op Zoom stelde vast dat de dijken langs de gehele kust verdwenen waren en moesten worden vervangen. Wat de Domeinraad echter niet wist, was dat niet enkel de dijken van Bergen op Zoom verdwenen waren, maar langs de gehele kust, tot aan Jutland in Denemarken steden en dijken verdwenen waren.

De wind en het ontbreken van de dijken zorgde ervoor dat de golven hoger werden dan de golven uit het rampjaar van 1953 (Watersnoodramp), waardoor het aantal doden in heel Europa waarschijnlijk opliep tot meer dan 10.000 (alleen ontbreken de specifieke nummers). Het liet een spoor van vernietiging achter in zowel de veestapel, als voedselvoorraad en staat nu nog steeds bekend als één van de zwaarste stormen aller tijden. Het gaf tevens de geboorte aan het Verdronken Land van Saeftinghe, maar daarover meer in een andere update.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s