Daily Update 28 oktober 1914: Kleurvolle fotografie

Eastman, ooit van gehoord? Nee, het is geen nieuwe instagramfiler, maar het was wel Eastman die er voor zorgde dat jij tegenwoordig kleurrijke selfies kan maken, of die éne gekleurde wolkenpartij kan vastleggen op een foto. Het was namelijk George Eastman die in 1914 de kleurenfoto uitvond. Hoe? Dat lees je in deze update.. Dus klik snel door.

Het begon allemaal met George Washington Eastman en Maria Kilbourn, de vader en moeder van uitvinder George. Omdat zijn vader vroegtijdig overleed werd George Jr. gedwongen om al op jonge leeftijd een baan te zoeken, en dat wierp zijn vruchten af, want hij richtte in 1888 het handelsmerk Kodak op (ja, van de camera’s). Zijn idee voor Kodak was dat je een camera had, met  daarin een filmrol die ~1000 foto’s kon maken. Was je rol vol? Dan stuurde je deze op naar Kodak, liet je hem tegen betaling ontwikkelen en kreeg je van Kodak een nieuwe rol.

Kodachrome_II_-_Film_for_colour_slides.jpg

Een ouderwets Kodachromerolletje

Het maken van een kleurenfoto gebeurde door een bepaald chemisch proces, waarmee men al experimenteerde in de 19de eeuw. Het was al mogelijk om bepaalde roodtinten op een plaat vast te leggen, maar het zou door Eastmans onderzoek nu ook mogelijk worden om de primaire kleuren (rood, geel en blauw) te combineren in een foto. Hierdoor werd een foto eigenlijk opnieuw ‘ ingekleurd’. Het proces werd in de jaren erna verder uitgewerkt door een heel team van scheikundigen in dienst van Eastman Kodak en zou leiden tot de productie van de Kodachrome – een zogenaamde omkeerfilm (of dia) – waarvan de werking te complex is voor een simpele Daily Update (en ik ook niet de scheikundige kennis voor heb).

Eastman zelf zou dit allemaal niet meer meemaken, aangezien in 1932 zelfmoord pleegde. Hij had de leiding van Kodak in 1925 al uit handen gegeven, aangezien hij naar eigen zeggen, alles al gedaan had wat hij kon doen. Kodak zou echter uitgroeien tot één van de belangrijkste fotografie/filmografie bedrijven van de wereld, waarmee Eastman een behoorlijke erfenis achterliet. Dus, de volgende keer dat je een foto post op instagram, denk eens aan Eastman als je een filter selecteert.

Oh, en Paul Simon schreef een ‘reclame’song over de Kodachrome:

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s