Daily Update 26 oktober – Waarom staat de toren van Pisa scheef?

Toeristenattractie ten top, hordes toeristen die proberen een foto te maken waarbij ze de toren terugduwen, je kent het wel.. de toren van Pisa. De toren staat zo ongelofelijk scheef dat er maar een x-aantal mensen per keer naar binnen mogen, omdat ze anders bang zijn dat de toren alsnog omvalt. Maar hoe zit dat eigenlijk?

De eerste steen van de toren van Pisa werd al in 1173 gelegd, en werd ontworpen en gerealiseerd door Guglielmo en Bonanno Pisano. Toch begon de narigheid van de toren al bij de aanleg, aangezien de fundaties van de toren verkeerd gelegd werden. De basis van de toren stond enorm scheef en zou enkel verder verzakken als de toren vervolledigd werd. Toch besloot men loodrecht omhoog te blijven bouwen (was het met een kleine 100 jaar vertraging door een oorlog tussen Italiaanse stadstaten), waardoor de toren uiteindelijk niet alleen scheef, maar ook krom werd gebouwd. Het gevaarte zou uiteindelijk een hoogte ontwikkelen van ruim 55 meter, telt bijna 300 treden en weegt bijna 14,500 ton. Toen de toren eenmaal klaar was stond hij een hele 5,5 graad scheef, die na de restauratie aan het begin van dit jaar teruggebracht werd naar 3,9 graad (waardoor de toren iets minder scheef staat). Misschien moeten ze de volgende keer eerst eens de fundering controleren voordat ze een toren bouwen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s