Daily Update 24 oktober 1901: De Niagara watervallen ‘bevaren ‘in een ton?

Wie denkt dat extreme sporten iets van de laatste jaren zijn heeft het bij het verkeerde einde. Al aan het begin van de twintigste eeuw waren er mensen bezig om zichzelf in levensgevaar te brengen door in een ton te kruipen, en zichzelf van de Niagara watervallen af te werpen.. Waarom? Geld en roem.

Annie Edson Taylor was de eerste persoon die ooit (voor zover bekend, aangezien er voor haar ‘tijd’ nog geen tonnen bestonden van dit kaliber), in een ton de Niagara watervallen bedwong. En dan moet er niet worden gedacht aan een simpel boottochtje langs de watervallen, nee, ze ging letterlijk over het randje. Taylor was echter geen vitale twintiger, maar een 63 jarige weduwe.

Ze was echter niet de eerste ooit die over het randje van de Niagara watervallen heen ging, aangezien er in 1829 al eens vanaf gesprongen werd or Sam Patch (bijgenaamd de Yankee Leaper). Taylor werd in een soort harnas geholpen (van leer), waarna ze in de houten tom klom. De ton was afgewerkt met kussens om haar val te breken als ze eenmaal beneden aangekomen was. Een klein bootje sleepte haar naar het midden van de rivier, waarna ze aan haar lot overgelaten werd.

queen-of-the-mist-620x718

Annie Edson Taylor

De stroomversnelling van de rivier gooide haar dan ook al snel over de rand van de waterval, waarna ze een kleine twintig minuten later levend en wel de oever van de rivier bereikte. Ze kreeg echter niet de naamsbekendheid die ze had gehoopt, aangezien haar poging voornamelijk imitators opleverde, waarbij niet iedereen het er levend afbracht. In 1990 en 1995 kwam het tot een tweetal opvallende pogingen, één in een kano, één in een waterski, waarbij beide personen het niet overleefden. Het is dan ook tot op de dag van vandaag verboden om de Niagara watervallen over te steken (en mocht je het overleven), waarbij een succesvolle poging zwaar beboet zal worden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s