Daily Update: 19 oktober 1985 – De geboorte van Blockbuster

Vroeger, voor de Netflix-&-Chill generatie zijn intrede deed, ging men naar de ‘Videotheek’ om een videoband te huren. Het was een winkel, vol videocassettes (VHS-banden), die je kon lenen (meestal voor een dag) om thuis te kijken. Een hele ervaring, aangezien het altijd spannend was om te zien of ze die éne nieuwe film al hadden.. of dat je lievelingsfilm nu eindelijk niet uitgeleend was. Het begon echter allemaal in Amerika, met een videotheekketen genaamd ‘Blockbusters’, een keten die nu niet meer bestaat, maar wel de geboorte was van een tijdperk.

Videotheken waren niet .. nieuw, maar waren meestal kleinschalige gebouwtjes, ergens in een obscuur stukje van de stad. Blockbuster wilde dit concept veranderen en adverteerde met ruim 8.000 verschillende films en een vernieuwd (computergestuurd) leensysteem, wat natuurlijk veel moderner was dan de papierwinkel die in Nederland kwam kijken bij het lenen van een film.

blockbuster-video.jpg

Twintig keer dezelfde film, en toch was je favoriet altijd uitgeleend.. 

De eerste winkel werd geopend in Dallas, Texas, en ontsproot aan het brein van David Cook, die in 1985 de eerste winkel opende, gevolgd door nog eens drie winkels in de eerste drie jaar. Het zou dan ook niet lang duren voor de eerste belanghebbenden op de stoep van Cook stonden voor een stukje van de taart. Hij verkocht een deel van zijn bedrijf aan Wayne Huizenga (Nederlandse voorouders..?), de oprichter van Waste Management Inc., ’s werelds grootste afvalverwerkingsbedrijf. Niet de meest logische .. keuze voor een bedrijf dat videobanden uitleent ofwel? Het was echter wel de zet die Blockbuster nodig had om wereldwijd succes te vergaren, aangezien in hetzelfde jaar Cook Blockbuster zou verlaten en Huizenga de enige eigenaar zou worden van het bedrijf.

Onder het leiderschap van Huizenga veranderde Blockbuster van een simpele videotheekketen naar een hongerig overname monster dat steeds opzoek was naar een nieuwe kans, een nieuw bedrijf om op te kopen en nieuwe markten om open te breken. Het zou dan ook maar tot 1988 duren voor het bedrijf marktleider was in Amerika, met al ruim 400 winkels, die in de jaren ’90 zouden uitgroeien tot het magische aantal van 1000 winkels (met overzeese exponenten).

original.jpg

Alle bedrijven onder de noemer van Viacom

In 1994 zou Blockbuster opnieuw van eigenaar wisselen toen het opgekocht werd door Viacom inc., die onder andere MTV en Nickelodeon beheerden. Onder Viacom zou Blockbuster uitbreiden naar de DVDmarkt (vanaf halverwege de jaren ’90), maar kreeg ook te maken met concurrentie in de vorm van Netflix (wat overigens al bestaat sinds 2007, alleen in primitievere vorm) en Amazon’s online DVD/film departement. Door deze stevige concurrentie besloot de CEO van Blockbuster om in 2004 zelfstandig verder te gaan, zonder de hulp van Viacom, en een eigen filmstreamingdienst aan te bieden (vergelijkbaar met Netflix), om zich te focussen op de wensen van de klant. Het mocht niet baten, want in 2016 sloot een zeer groot deel van de Blockbusterfilialen, waardoor er nu nog slechts elf franchise Blockbusters over de gehele wereld bestaan (van de 8.000 die het bedrijf had). De term ‘Make it a Blockbuster Night’,  zal daarom ook langzaam maar zeker worden vervangen door de term Netflix & Chill in de geheugens van de huidige generatie.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s