Daily Update 17 oktober 1849: Chopins’ Nocturne

De Poolse componist Fryderyk Franciszek Chopin, of Frédéric François Chopin, werd geboren op rond het einde van februari (of was het toch begin maart).. en werd beroemd om zijn grandioze pianospel. Echt heel oud zou Chopin echter niet worden.

De Franse toevoeging hierboven is niet zonder reden, aangezien Chopin het kind was van een Poolse moeder en een uitgeweken Fransman. Toch vertrok hij reeds op twintig jarige leeftijd al naar het land van zijn vader en streek hij neer in Parijs. Hij verdiende de kost met het schrijven van muziekstukken en het geven van pianoles. Zijn naam en faam groeide in de stad van de liefde, waarna hij zich begon te richten op een carrière als concertpianist. Chopin vond echter meer genoegen in het lesgeven van andere mensen dan het spelen van zijn eigen composities voor grote zalen, en zou tot zijn dood les blijven geven in Parijs. Chopin,_by_Wodzinska.JPG

Om zijn keuze voor de Franse hoofdstad kracht bij te zetten liet hij zich zelfs naturaliseren tot Frans staatsburger (een kleine zes, zeven jaar na het verhuizen naar Frankrijk), voornamelijk om zijn Russische achtergrond (Polen was deel van het Russische Keizerrijk), van zich af te schudden. Toch ging de gezondheid van Chopin snel achteruit en zou hij de laatste jaren van zijn leven teruggetrokken leven en uiteindelijk sterven aan een stevig geval van tuberculose (waar toentertijd nog geen echte remedie voor bekend was). Hij liet de wereld echter een heel oeuvre na van solopiano-composities (die allemaal kleine technische hoogstandjes zijn). Hieronder een klein overzicht:

Misschien wel één van de bekendste composities van Chopin (en ook vaak ‘gebruikt’ in reclames):

En voor wie meer Chopin wil:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s