Daily Update: 12 oktober 1609 – Three Blind Mice

Het liedje ‘Three Blind Mice’ was het eerste seculiere liedje dat werd opgeschreven en bewaard werd voor het nageslacht. Het bracht daarmee een heuse muzikale revolutie teweeg, aangezien het daarvoor voornamelijk voorbehouden was aan klassieke stukken en kerkelijke liederen (waarbij alleen de laatste voorzien werden van tekst).

Het liedje had de volgende tekst:

Three Blinde Mice, Three Blinde Mice, Dame Iulian, Dame Iulian, the Miller and his merry olde Wife, she scrapte her tripe licke thou the knife.

Wat in een gemoderniseerde versie klinkt als:

Three blind mice. Three blind mice.See how they run. See how they run.They all ran after the farmer’s wife,Who cut off their tails with a carving knife,Did you ever see such a sight in your life,As three blind mice?

Niet echt een vrolijk kinderliedje.. of wel. Het liedje werd toegeschreven aan Thomas Ravenscroft, die het in 1609 publiceerde als tiener, maar werd pas herontdekt in de 20ste eeuw door de verwerking ervan in een kinderboek. Voor de geïnteresseerden hieronder een stukje bladmuziek:

Historici vermoeden dat de betekenis van het liedje ligt in de acties van Mary I van Engeland die drie protestantse bisschoppen de ogen uitstak en daarna executeerde. Het probleem hierbij is echter dat deze bisschoppen niet werden ‘verblind’, maar werden verbrand op een brandstapel. Historici vermoeden dat het woord  ‘blind’ hierbij dan ook verwijst naar het protestantisme dat de bisschoppen aanhingen in plaats van het katholicisme. Dus toch een lichtelijk.. gelovige inslag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s