Daily Update 10 oktober 1780: De Grote Storm van 1780

Met de tropische storm die de laatste dagen over de Amerika’s heen walst in onze gedachten duiken we een kleine 200 jaar de geschiedenis in, naar één van de dodelijkste stormen aller tijden. In 1780 blies er een stevige windvlaag over de eilanden van het voormalige Nederlands-West-Indië (Caribische eilanden). Dodental? Ruim 20.000 mensen.

De timing van de storm was redelijk cruciaal, aangezien de Amerikaanse revolutie op hetzelfde moment aan de gang was. Troepen van zowel de Britten als Fransen waren met elkaar slaags geraakt om de ‘West-Indies’ in handen te krijgen en te onderwerpen aan hun invloedssferen. Zelfs zonder een storm was het al niet het meest schipvriendelijke gebied, waarbij de Britten ruim twintig schepen op een jaar tijd hadden verloren aan de woelige waters. Op het moment dat de storm de eilandengroep bereikte had de Britse admiraal George Rodney een vloot van twaalf oorlogsschepen voor anker liggen, waarvan er acht een zeemansgraf kregen. Honderden soldaten werden meegesleurd naar de bodem van de zee, waar Rodney later het volgende over schreef:

800px-admiral_of_the_white_by_thomas_gainsborough

Lord Admiraal Rodney

“The strongest buildings and the whole of the houses, most of which were stone, and remarkable for their solidity, gave way to the fury of the wind, and were torn up to their foundations; all the forts destroyed, and many of the heavy cannon carried upwards of a hundred feet from the forts. Had I not been an eyewitness, nothing could have induced me to have believed it. More than six thousand persons perished, and all the inhabitants are entirely ruined.”

Volgens deze zelfde berichten bleven er slechts twee huizen staan langs de kust van St.Lucia, en was de kust zelfs compleet gestript van zijn bomen (wat normaal enkel gebeurde bij een windkracht van over de 322 kilometer.. Het Franse leger verloor op deze zelfde dag zelfs 40 schepen en ruim 4000 soldaten, wat nog steeds niet opwoog tegen de slachtofferaantallen op Martinique en Barbados. Alleen op Martinique zorgde de storm voor een (geschat) aantal van 9.000 doden, gevolgd door Barbados met 4.000 en Jamaica met nog eens 1.000. Hierbij moet niet alleen worden gedacht aan doden door de storm zelf, maar tevens door de nasleep ervan.. waardoor de naamloze storm de dodelijkste storm in de (gedocumenteerde) geschiedenis werd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s