The Mounties – Canadese Politie te Paard [Themaweek]

De meeste mensen zullen bij het woord ‘The Mounties’ eerder denken aan het duo Chris Houthuizen en Ab Smit dat in de jaren’70 beroemd werd om het komische duo ‘The Mounties’. In deze update gaat het echter over die ‘andere’ Mounties, beter bekend onder hun formele naam: Royal Canadian Mounted Police, of RCMP in het kort. Waar komen deze Canadese politieagenten vandaan?

Het idee voor een politiemacht in het Noord-Westen van Canada werd destijds geopperd door Minister President John A. Macdonald, na de aankoop van een lap grond dat voorheen in handen was van de Hudson’s Bay Company (vernoemd naar dezelfde Hudson uit de vorige update). Uit een rapport van het leger kwam naar voren dat een vaste eenheid van 100 tot 150 bereden agenten genoeg zou moeten zijn om de wet te handhaven. Aangezien de militaire inslag van de eenheid leidde tot spanningen met Noord-Amerika (zeker door de grensbewaking), veranderde Macdonald de intentie van militair naar politioneel. Het kreeg de naam North-West Mounted Police mee en ontstond officieel in 1873.

Macdonald1872.jpg

John A. Macdonald

Een kleine dertig jaar later werd de NWMP samengevoegd met de ‘Dominion Police’, waardoor de eenheid een heuse koninklijke status kreeg. De naam werd veranderd in de Royal Canadian Mounted Police en had als voornaamste taak het uitvoeren van de wetgeving in de gebieden waar ze autoriteit hadden en het zorgen voor de nationale veiligheid van Canada.

Binnen deze grenzen van nationale veiligheid schuurde de RCMP aan tegen een heuse spionage- en infiltratiebeweging, waarbij de RCMP gevraagd werd om etnische en politieke groepen te infiltreren die eventueel een gevaar konden vormen voor de nationale veiligheid van Canada. Hierbij werd er geïnfiltreerd in de Communistische Partij van Canada, maar ook in communes van Oekraïners (nationale en socialistische tendensen), Chinezen (opiumhandel) en ‘Aboriginals’ – waarbij deze laatste uitgroeide tot een culturele genocide. Het leidde namelijk tot de ‘residental schoolsystem’, waarbij de Inuitcultuur werd ‘vervangen’ door het Canadese taal- en cultuurgebruik.

9974466.jpg

De gevolgen van het ‘Residental Schoolsystem’

Na 1939 werd deze hele beweging dan ook weggehaald bij de RCMP en verschoven naar een heuse eigen afdeling (die dan wel weer binnen de RCMP functioneert) – met de geweldige naam RCMP Security Service, waarbij je dus moet denken aan Mounties in Bondstijl. Tot op heden zijn de RCMP de belangrijkste politiemacht van Canada en worden dan ook alom gerespecteerd (en in de ‘zeik gezet’ door satirische media).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s