De Ontdekking van Canada [Themaweek]

Canada werd bewoond door een grote verscheidenheid aan inheemse groepen, maar daarbij spreken historici niet over een ontdekking. Columbus ontdekte Amerika, terwijl er al eeuwen mensen woonden. Canada werd ontdekt, en herontdekt door verschillende ontdekkingsreizigers, uit verschillende periodes en verschillende landen. Een kort overzichtje.. van de Ontdekking van Canada.

Zoals al lichtelijk werd aangestipt in de vorige update  waren het de Vikingen die het eerste contact legden met de First Nation van Canada. Volgens de verhalen was het Erik de Rode die Groenland ontdekt had en vanuit daar naar het Westen trok. Het was Bjarne Herjolfsen die op een dergelijke tocht de kust van Noord-Amerika in het oog kreeg en de reis van Leif Erikson inspireerde van rond het jaar 1000. Leif Erikson (Leif, zoon van Erik – de Rode), ontdekte Helluland (Het eiland Baffin), Markland (Labrador) en Vinland (waarvan in 1961 resten werden gevonden in het huidige Newfoundland). Een jaar later zou ook e broer van Leif, Throrvald, naar de kust van Amerika trekken en daar in aanraking komen met zogenaamde Skraelingen.

Viking_at_MN_Capitol.jpg

Leif Erikson 

Skraelingen waren volgens de Vikinglegendes donkerhuidige mensen met wonderlijke kapsels – waaruit antropologen dan weer afleiden dat dit waarschijnlijk om Inuit of Algoquin moet zijn gegaan. Het lukte deze Skraelingen om de Vikingen zoveel schrik aan te jagen dat er nooit permanente nederzettingen zijn gesticht, waarna ze hoogstwaarschijnlijk zijn teruggevaren naar Noordelijk Canada, waar tot op heden Scandinavisch dna wordt teruggevonden in de lokale bevolking (lange blonde Inuit, of Koper-Eskimo’s, zoals Vilhjalmur Sefannson ze noemde).

Canada werd daarna in de 15de eeuw opnieuw ontdekt door Giovanni Caboto. Een Italiaan in dienst van de Engelse kroon (onder Hendrik VII), die op zoek ging naar een route richting Oost-Indië. Wij kennen Caboto trouwens gewoon onder zijn verengelste naam ‘John Cabot’ (tevens het huismerk van Albert Heijn voor Polo’s, Blouses en dergelijke). Hij zette op 2 mei 1497 koers voor Amerika, waarna hij na 52 dagen varen aankwam op een ongespecificeerde plek voor de kust van Canada.Hij claimde het land voor Hendrik VII, maar hij vond geen goud. In plaats daarvan vond hij een vruchtbare bodem, weelderige bossen en meren vol vis. Verslagen voer hij terug naar Hendrik VII die hem een symbolische 10 pond gaf voor de moeite. In 1498 trok hij terug naar Canada, maar werd na zijn vertrek nooit meer iets van Cabot vernomen..

Een kleine vijftig jaar later begon men opnieuw met een zoektocht naar het onbekende land. Ditmaal was de inzet een ijsvrije doortocht vinden naar Amerika in naam van Elizabeth I. Zowel Martin Frobisher en Henry Hudson waagden zich hier aan, waarbij de eerste nooit terugkeerde en de laatste voornamelijk opzoek was naar een doortocht richting China. Het schip van Hudson bracht het er iets beter van af, aangezien het de reis overleefde, maar daarna vastvroor in het ijs van de James Bay. Het leidde tot een periode van ruzie en stress aan boord van het schip, waarbij bemanningslid John Greene er voor koos om Hudson, zijn zoon en zeven andere loyale bemanningsleden over boord te zetten. Later zou er een meer en een rivier naar Hudson worden vernoemd.

Een andere bekende ontdekkingsreiziger, die al eens de revue passeerde op Heron’s was James Cook. Ook hij waagde zich aan een reis naar Canada. Hij dacht namelijk dat er een doortocht mogelijk was via Canada’s westkust naar Noord-Amerika. Hij moest helaas tot de conclusie komen dat deze niet bestond. Het zette wel de eerste stap voor George Vancouver, een Britse marineofficier wiens voorouders uit Coevorden kwamen (Drenthe). De stad Vancouver (van Coevorden) werd later naar hem vernoemd, wat tevens de reden is dat er een replica van het kasteel van Coevorden te vinden is in Vancouver. Maar ach, we weten allemaal dat de Siberische Inuit-Indianen Canada eigenlijk ontdekten.. 😉

One thought on “De Ontdekking van Canada [Themaweek]

  1. Pingback: The Mounties – Canadese Politie te Paard [Themaweek] | Heron's Heroes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s