[Review] Kinderen van de IJstijd – Roderick Leeuwenhart

Een meer geschiedkundige naam had Roderick Leeuwenhart zichzelf niet kunnen meegeven (nou ja, zijn ouders, of .. overgrootouders..?). Hij trekt dan niet op kruistocht, maar schreef met Kinderen van de IJstijd een post-apocalyptische splinter-thriller (kortverhaal voor de Splintersreeks van uitgeverij Quasis). Het verhaal draait om de veertienjarige Nanoek, die leeft in een Iglo op de Noordpool.. want de wereld is ten onder gegaan aan een ijstijd. Maar is alles wel zoals het lijkt?

Leeuwenhart schrijft met ‘Kinderen van de IJstijd’, buiten zijn eerdere comfortzone van de anime & mangawereld die hij neerzet in Pindakaas en Sushi (Deel 1 en 2, deel 3 is in de maak). Hij verplaatst zichzelf in Nanoek, een jongen die samen met zijn ouders leeft op de Noordpool. Naar buiten kan Nanoek niet, of beter gezegd, mag hij niet van zijn ouders. De straling, vrieskou en stormen zouden hem immers kunnen doden. Nanoek brengt daarom zijn dagen door met het vangen van ratten (Rattus Arcticus), die zich als konijnen vermenigvuldigen en telkens opnieuw het lab binnen dringen.

kinderenvandeijstijd_cover-399x600

Kinderen van de IJstijd – Roderick Leeuwenhart (Uitgeverij Quasis/Uitgeverij Leeuwenhart)

Het verhaal van Nanoek bouwt zich op via de gebruikelijke thrillerstandaarden – Alles lijkt normaal, tot er een plotselinge wijziging plaatsvindt in het gebruikelijke ritueel, waardoor de hoofdrolspeler op onderzoek uitgaat. Nee, het is geen cliché wat ik wil beschrijven, het geeft aan hoe Leeuwenhart zijn gedachtekronkels uitwerkt via de afgebakende paden. Niets mis mee, want je leeft je op deze manier goed in in het verhaal dat Nanoek wil vertellen. Nanoek is immers meer dan een jongetje dat maar opgesloten zit op de Noordpool – Nanoek is een mens, een nieuwsgierig mens dat opzoek gaat naar antwoorden.

Leeuwenhart flirt met de gedachte van een post-apocalyptische ijstijd, die enkel op te lossen is door het onderzoek dat de ouders van Nanoek doen.. of toch niet? Is de wereld wel zo duister als je denkt? Moeten we alles geloven wat onze ouders ons voorhouden? Kinderen van veertien zijn misschien geen wetenschappers, maar wel wetenschappers in de dop.. Ondanks het kleine aantal pagina’s waarin Leeuwenhart zijn verhaal doet voelt het einde niet ‘gerusht’, het verhaal knoopt de eindjes aan elkaar, en laat ruimte over voor de fantasie van de lezer (of een ‘Kinderen van de IJstijd deel 2?).

Wie interesse heeft in het boek kan dit bestellen bij:

Uitgeverij Leeuwenhart – voor de kleine prijs van €5.95 (inc. handtekening als je Roderick het vriendelijk vraagt). Met dank aan Roderick voor het opsturen van zijn boek (na aankoop) met een pracht van een opdracht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s