Daily Update: 5 september – De geschiedenis van de boterham

Boterham, een woord dat we dagelijks gebruiken om ons plakje brood te beschrijven dat we eten als ontbijt, lunch of avondeten. Raar.. niet? Want wat beschrijft het woord eigenlijk, en hoe komen wij aan het woord boterham? Waarom niet gewoon plak brood?

Boterhammen zijn volgens het woordenboek een plak gesneden brood, meestal voorzien van boter/margarine en een vorm van broodbeleg wat kan variëren van hartig (kaas/vlees) tot zoet (hagelslag, chocopasta) of iets smeerbaar als leverpastei/salade. Aan het uiteinde van elk brood bevindt zich een korst (beter bekend als kapje, of bij een stokbrood kontje), wat men vaak niet opeet.

Witte_boterham.JPG

Boterham? Stuut? Bokes? Bammetje? 

Het woord boterham kent daarnaast vele verschillende vormen, want het staat bekend als bammetje (Kindertaal), bokes/bobokes (Antwerpen), stuutjes (West-Vlaanderen) of gewoon simpelweg.. een broodje. De etymologische oorsprong van het woord boterham ligt in twee theorieën – namelijk het woord boteram of boterram (oude spelling), dat weer gebaseerd was op het woord rammel (/remmel). Hiervan stamt het Vlaamse woord rammekes (een geroosterde boterham), wat weer kan duiden op rammelende maag.. Een meer voor de hand liggende oorsprong is echter één uit de Middeleeuwen, waarbij het brood met boter en vleeswaren (meestal ham, want varkens genoeg), werd aangeduid als boterham (boter + ham + brood = boterham).

Andere theorieën? Of de onhebbelijke neiging om een scriptie te schrijven over boterhammen? Laat het achter in een comment!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s