Daily Update: 1 augustus 2016 – De Persoonlijkheidsquiz

Mijn collega’s bij Historia (één van de leukere geschiedenismagazines) hebben een persoonlijkheidstest ontworpen op basis van 41 vragen. Door deze vragen in te vullen kun jij zien op welke historische persoon je het meest lijkt. Benieuwd? Hou wel in het achterhoofd dat de quiz ontworpen is op basis van een psycholoog (Carl Gustav Jung), die tevens de grondlegger was van de analytische psychologie.

De quiz is hier uit te voeren en komt met een document op het einde, waarbij de gehele uitleg nog eens gegeven staat. De personen gaan van Gandhi tot Lenin, dus .. invullen maar! Woensdag volgt weer een normale historische update :-).

9cf6865e89ba959907779f753e236bd9

Noord-Vietnamese revolutionaire leider en president

Bekend om: Ho Chi Minh leidde de communistische troepen tijdens de Vietnamoorlog.

‘Ho Chi Minh was een fantastische leider. Hij droomde maar van een ding, en dat was de vrijheid van Vietnam’, zoals een van zijn vrienden verklaarde. De hoogopgeleide Ho Chi Minh werd als jongeman meegenomen op wereldreis, waarbij hij de armoede onder arbeiders met eigen ogen kon zien. Toen hij zich een paar jaar later in Frankrijk vestigde, werd hij lid van de communistische partij. Maar Ho was geen hardliner. Hij zag het communisme als een middel om Vietnam te bevrijden. Zoals een westerse commentator uit die tijd noteerde: ‘Een ding is zeker: de Noord-Vietnamese president is geen fanaticus. Hij is een sterk en besluitvaardig man, en in staat tot luisteren, wat een zeldzame eigenschap is bij mensen in zijn positie.’ Na de Tweede Wereldoorlog bewees Ho zijn kundige militaire leiderschap. Met slecht bewapende en gebrekkig getrainde Vietnamese militiesoldaten lukte het hem in 1954 de Franse koloniale troepen het land uit te gooien. Daarmee was het conflict echter nog niet geslecht en het land viel in twee delen uiteen: het communistische Noord-Vietnam en het door de VS gesteunde Zuid-Vietnam. Ook al vocht Ho Chi Minh tegen de VS, het land fascineerde hem enorm en hij beschouwde de Amerikaanse generaal en president George Washington als zijn grootste voorbeeld.

Revolutieleider werd massamoordenaar Na de tweedeling van Vietnam werd Ho Chi Minh president van Noord-Vietnam. Hij wilde gezien worden als de vader des vaderlands van een socialistische regering die gelijkheid nastreefde, maar in werkelijkheid was het regime dictatoriaal en strafte afwijkende meningen meedogenloos af. Bijna tweehonderdduizend Vietnamese landeigenaren werden tijdens de landhervormingen terechtgesteld en de opstand van zesduizend boeren, die protesteerden tegen de hoge belastingen, werd hardvochtig neergeslagen. Naar schatting een half miljoen Vietnamezen kwam om als gevolg van de hervormingen die Ho Chi Minh invoerde, voordat hij in 1959 om gezondheidsredenen terugtrad. Ho Chi Minh overleed in 1969 en maakte dus niet meer mee hoe Zuid-Vietnam in 1975 herenigd werd met Noord-Vietnam, nadat de laatste Amerikaanse troepen het land hadden verlaten. De grootste stad van Vietnam heet nu Ho Chi Minhstad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s