Daily Update: 11 juli 1975: Qin Shi Huangdi en het Terracotta Leger

Qin Shi Huangdi, beter bekend als koning Zheng, werd koning op zijn dertiende en zou de lappendeken die toen China heette, verenigen onder zijn bewind. Samen met zijn ministers Li Si en Lü Buwei slaagde hij erin om het keizerrijk China te stichten in het jaar 221 v.Chr. Naast deze ongelooflijke prestatie liet hij een werelderfgoed-erfenis achter die in 1975 ontdekt werd..

Qin was een zeer vooruitstrevende koning/keizer, aangezien hij een legalistische bestuursvorm invoerde om zijn rijk te besturen. Op basis van een ambtenarenapparaat liet hij zijn rijk standaardiseren op het schrift, de wet, munten, gewichten en straffen. Hij moest echter niets weten van het verleden en liet alles wat te maken had met vorige regimes te verbranden (of uit de weg te laten ruimen als ze het niet eens waren met zijn gedachtegoed..).

Qinshihuangdi3

Keizer Qin Shi Huangdi

Aangezien Qin niet onder wilde doen voor de rest van de wereld begon hij het aantreden als keizer meteen aan de bouw van zijn laatste rustplaats. Voor de bouw van zijn mausoleum werden ongeveer 700.000 arbeiders ingezet, waarbij het gevaarte  als een paleis onder de grafheuvel kwam te liggen. Qin zag zijn leven na de dood namelijk gewoon als tweede fase, waardoor de tombe verzegeld werd na zijn dood en tot op heden niet is geopend. Rondom de graftombe van Qin bevinden zich dan ook weer kleinere graftombes, vol met giften en schatten (van waarschijnlijk onschatbare waarde), veel waarvan ook nog steeds ongeopend onder de grond liggen.

Het zogenaamde ‘Terracottaleger’ was ook één van deze grafgiften en zou Qins ziel moeten voeden in het hiernamaals, alsmede hem moeten beschermen in zijn eeuwige leven. De beelden zijn hol en werden in delen verscheept naar de graftombe, waar een kleine 8.000 soldaten opgesteld staan. Het graf werd dan ook per toeval gevonden door een boer die het land aan het bewerken was. Toen het gebied afgegraven werd, bleek er een compleet leger van infanteristen, boogschutters, generaals en cavaleristen te zijn begraven. Tot op heden is het echter nog niet mogelijk het geheel af te graven zonder de schatten en kamers te beschadigen.

Terracottaleger_in_Leiden.JPG

Drie soldaten uit het Terracottaleger (tentoongesteld te Leiden ©Marion Golsteijn)

Qin was tijdens zijn leven geobsedeerd door het eeuwige leven, waarbij hij zelfs complete missies de aardbol over liet zwerven opzoek naar een middel tegen onsterfelijkheid. Uiteindelijk zou hij op 49-jarige leeftijd sterven aan een kwikvergiftiging, door kwikpillen die zijn alchemisten hem gaven. Deze zouden hem ‘onsterfelijk’ maken..

Zheng

Zheng in de Anime ‘Kingdom’

De anime/manga Kingdom vertolkt overigens het verhaal van de jonge koning Zheng in zijn strijd om China te verenigen. Zie hieronder de opening van het eerste seizoen:

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s