Daily Update: 8 juli 1608 – Quebec, de basis van Franstalig Canada

Heb je je ooit afgevraagd waarom Canada tweetalig is? Ze spreken er namelijk Frans en Canadees-Engels (met dat prachtige accent, ey). [Naast Frans en Canadees wordt er natuurlijk ook nog de taal van de First Nation gesproken, alleen is dit onderverdeeld in verschillende dialecten]. Het begon allemaal met ene Samuel de Champlain, een Franse cartograaf waarvan zowel de geboorteplaats als geboortedatum onbekend is..

Samuel de Champlain, kind van Franstalige ouders, waarbij zijn moeder waarschijnlijk Hugenote was. De eerste details over zijn leven stammen uit 1603, toen hij naar Noord-Amerika trok op een schip dat zich wilde richten op de opkomende pelshandel. Samuel richtte zich tijdens zijn reis echter op het maken van een kaart van het gebied, waarbij hij zijn aantekeningen zou verwerken in een heus boek, getiteld Des Sauvages [De Wilden]. Dit boek legde hem geen windeieren, aangezien de koning van Frankrijk (destijds Hendrik IV van Frankrijk, koning van Navarra, Spanje), hem vroeg om reisverslagen te schrijven en gebieden in kaart te brengen.

Zo gezegd zo gedaan, want Samuel vertrok in de periode 1604-1608 tweemaal naar Nieuw-Frankrijk (gebieden in Noord-Amerika/Canada), waarbij hij onder andere aanwezig was bij de stichting van Acadië, in de buurt van de St.Lawrence rivier. Toch was onze ambitieuze Fransman opzoek naar meer, hij trok de wildernis in, opzoek naar gebieden die geschikt waren voor een nieuwe Franse kolonie, maar moest na problemen met de lokale Monomoyickindianen concluderen dat het gebied waar hij zich nu in bevond niet het meest kolonie-vriendelijke-gebied was.

New_France-(1534-_1763-1803).png

Nieuw-Frankrijk (Met dank aan Wikipedia)

Op 31 juli 1608 landde Champlain in de buurt van Cap Diamant, waar hij een een klein fort liet bouwen ter bescherming van de aanvallen van de indianen. Dit fort zou later de stad Quebec gaan vormen, aangezien het uitgroeide tot een kleine vestingstad. Deze stad werd het nieuwe project van Samuel, waarbij hij de vestiging de l’Habitation [de woonplaats] noemde. Hij legde hiermee de basis voor Franstalig Canada. Aan het einde van de 17de eeuw werd Frankrijk echter verslagen door haar grootste vijand – Engeland, waardoor ook Canada binnen de Engelse invloedssferen kwam te liggen. Toch bleef de regio rondom Quebec stellig vasthouden aan haar Franse wortels, waarna het Franstalige taalgebied zich op haar eigen manier te ontwikkelen. Hierdoor is het Frans dat de Canadezen spreken nog redelijk vergelijkbaar met het Frans uit de 16-17de eeuw..

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s