Daily Update 1 juli 1876 – De Grote Oorlog van Montenegro

Vorstendom Montenegro, gesticht in 1852 zou een kortstondige oorlog voeren tegen de Ottomanen. Niet alleen Montenegro kwam in opstand, ook Servië en Herzegovina stonden aan de oorlogvoerende kant. De Balkan was een brandhaard van nationale gevoelens en zou de geboorte geven aan vele opstanden en oorlogen. De ‘Grote Oorlog’ was er één van (en daarmee bedoelen we een keer niet de Eerste Wereldoorlog)..

Voor er overgegaan wordt tot de daadwerkelijke oorlog, laten we een beetje context schetsen:

Het was in oktober, het jaar 1874, een invloedrijk staatshoofd wordt vermoord in Podgorica. De Ottomaanse Jusuf-beg Krnjć werd hoogstwaarschijnlijk vermoord door een familielid van een Montenegrijnse generaal genaamd Marko Miljanov. Als vergeldingsactie werden er acties ondernomen tegen de lokale bevolking in Podgorica (beter bekend als de (Podgorički pokolj – letterlijk vertaald de Slachting van Podgorica). De verstandhouding tussen de Ottomanen en het koninkrijk verslechterden, wat zou leiden tot opstanden in Herzegovina een jaar later.

In Herzegovina leefden voornamelijk etnische Serviërs die het Ottomaanse juk af wilden schudden. De opstand verplaatste zich met hulp van Montenegro (waar toch al een afkeer heerste voor de Ottomanen) naar Bosnië en zou zelfs een verzoek indienen bij de hoge overheid van de Ottomanen in Herzegovina om het gedeelte over te nemen (lees: vrijwillige annexatie). De Ottomanen weigerden dit, waarop de Montenegrijnse bevolking de oorlog verklaarde aan het Ottomaanse Rijk, gevolgd door een oorlogsverklaring van Servië aan dezelfde deur.

Ottoman_Army_1897

Het Ottomaanse leger – Circa 1897

De Ottomaanse verdediging bestond voornamelijk uit de forten langs de Ottomaanse grenzen, waarbij het leger van Servië en Montenegro (niet te verwarren met het land dat bestond tot 2006) gebruik maakte van kanonnen om de torens aan stukken te schieten. Een heldendicht over dit tafereel vertelt hoe Abdi Pasha the Cherkessian met een leger van 20.000 soldaten optrok tegen de vijandelijke legers, waarin de verschillende veldslagen opgesomd zouden worden.

De oorlog eindigde echter in het voordeel van Montenegro, waarop een verdrag werd getekend op 13 januari 1878. De oprukkende Russische troepen zorgden er zelfs voor dat er een vrede werd getekend op 3 maar 1878, die er voor zorgde dat Montenegro, Roemenië en Servië voortaan onafhankelijke landen waren.

Montenegro_territory_expanded_(1830-1944).png

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s