Themaweek Mythologie #1: Europa [Wezens]

Het is weer de tijd van de maand. Een themaweek (die weer eens langer duurt dan een week, maar korter dan een maand) waarbij gefocust zal worden op mythologische wezens uit fabels, verhalen en .. mythes! In deze update zal het Europese continent worden besproken, gevolgd door Azië, Amerika, Oceanië en Afrika (elk in een andere post!). Wil je meer weten over een doorschijnende dame en een oppottende verschijning..? Check dan de eerste post uit de Themaweek: Europa!

Bekende verschijningen in de Europese mythologie (en films/strips/games), zijn eenhoorns (één-horige-paarden), Cerberus (de driekoppige hond die de toegang tot de hel bewaakt, cfr. Harry Potter’s Pluisje) en Medusa (die met haar slangenhaar iedereen versteende). Maar er zijn nog veel meer mythologische wezen waar menig liefhebber van geschiedenis nog nooit van heeft gehoord. Hieronder een kort lijstje:

Black Shuck:

De zogenaamde ‘Black Shuck’ is een hondachtig wezen, afkomstig uit de Britse mythologie (gesitueerd rond Norfolk), en komt waarschijnlijk van het Anglicaanse woord ‘Shuck’, wat zoveel als demon betekend. Door blikken te kruizen met deze Shuck zou de dood binnen een jaar volgen. Hieronder een stukje uit een werk van W.A. Dutt over de Shuck (Highways & Byways in East Anglia, 1901, 216).A_Staunge_and_terrible_Wunder

He takes the form of a huge black dog, and prowls along dark lanes and lonesome field footpaths, where, although his howling makes the hearer’s blood run cold, his footfalls make no sound. You may know him at once, should you see him, by his fiery eye; he has but one, and that, like the Cyclops’, is in the middle of his head. But such an encounter might bring you the worst of luck: it is even said that to meet him is to be warned that your death will occur before the end of the year. So you will do well to shut your eyes if you hear him howling; shut them even if you are uncertain whether it is the dog fiend or the voice of the wind you hear.

Ceasg:

Wil je net als Aladdin een geest in de lamp zoeken, maar hou je niet echt van de woestijn en ben je meer een zeemens? Dan heb je geluk, in Schotland wonen namelijk zogenaamde ‘Ceasg’, een zeemeermin die drie wensen vervult, als je haar kan vangen. De Schotten beschrijven de Ceasg als een kruising tussen een vrouw en een zalm.., waarbij ze ook wel ‘maighdean na tuinne’ of ‘maighdean mhara’, wat vrij vertaald ‘Vrouwe van de golf’ en ‘Vrouwe van de zee’ wordt. [Hiervan zijn geen afbeeldingen beschikbaar, behalve artist impressions die niet thuis horen op een blog].

Dames Blanches:

Niet het populaire ijsje, maar ‘Witte Wieven’, of Weisse Frauen, zoals ze in zowel Frankrijk als de Lage Landen en Duitsland genoemd worden. Deze geestelijke verschijningen zouden onderdeel uitmaken van de Fée. Ze verscholen zich vaak in passages, of bij verlaten bruggen waar de reizigers de vrouwen eerst moesten helpen. Als de passerende reiziger zich niet hoffelijk opstelde of de uitnodiging van de dame om te dansen afwees, werd hij in de afgrond geworpen.

Ograve-toorop

‘Witte Wieven’ in actie

Aos Sí:

Ierland kent veel .. vreemde mythologische facetten, maar één waarbij er complete snelwegen omgeleid worden vanwege de Aos Sí? Letterlijk vertaald zijn deze wezen ‘Het volk’, dat gunstig gestemd werd met offers en beden. De Aos Sí worden dan ook gezien als
een soort beschermengelen in Ierland, waarbij ze zich kunnen manifesteren in een allerlei van voorwerpen en natuurverschijnselen. Op deze ‘heilige plaatsen’ wordt dan ook niet gebouwd, aangezien dat ongeluk zou brengen.562582_1301149787729_160

Vodník:

Je kan als iemand van het mannelijk geslacht maar beter niet verdrinken in Tsjechië of Slowakije. Mocht dit gebeuren, dan is er namelijk een kans dat je veranderd in een zogenaamde Vodník. Dit mythische wezen was een kruising tussen een kikkerachtige en een mens. Na de verdrinkingsdood kan de Vodník het niet verkroppen dat hij is overleden en moet daardoor over de aarde blijven zwalken. Zijn doel? De mensheid uitroeien door de, jawel, verdrinkingsdood. Reizigers werden door de Vodník in het water gesleurd, waarna hij hun ziel in een porseleinen potje zou vangen (en het lichaam dus geen rust kon vinden in het hiernamaals). Op deze manier creëerde de Vodník een slavenleger. Om de Vodník gerust te stellen moest men hem groeten met respect en de hoofddeksel afdoen als er langs het water gelopen werd. Mocht je geen hoofddeksel hebben, dan was het verstandig hem een vis aan te bieden, anders scheurde hij je aan stukken.

Малышев_Водяной_1910

De Vodník in actie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s