De Kruistochten, de meeste mensen van mijn generatie (en daarvoor) zijn waarschijnlijk opgegroeid met de boeken van Thea Beckman. Een prachtig voorbeeld van een historische roman voor kinderen, die de lezer echt meezuigt in het verhaal dat Beckman wil vertellen. Gigantische legers trokken naar het Heilige Land, Israël/Palestina, om daar de ongelovigen uit Jeruzalem te jagen. Helaas was dat niet voor iedereen het eindstation..
Het was tijdens de Derde Kruistocht (waarbij er gevochten werd om onder andere de stad Acre), dat Frederik Barbarossa richting het Heilige Land trok met een groot christelijk leger. De paus zou hun zonden vergeven, ze vochten immers voor het geloof. Frederik I – ook wel Roodbaard, werd geboren in 1122. Hij maakte carrière als keizer van het Heilige Roomse Rijk en trok net als vele van zijn voorgangers richting Jeruzalem om de moslims buiten te schoppen (aangezien het eigenlijk een vicieuze cirkel was tussen de twee partijen..).

Frederik met zijn twee zonen
Eenmaal aangekomen in Anatolië (Turkije) wilde hij volgens de overlevering een rivier doorwaden (dan wel met paard, dan wel te voet). Hier ging echter iets mis, aangezien Frederik ten val kwam (dan wel door zijn paard, dan wel door andere onverklaarbare omstandigheden), en kopje onder ging. Het was het einde van Frederik, hij verdronk in de rivier Selef en zou het Heilige Land nooit zien. De Derde Kruistocht zou echter wel gewoon afgemaakt worden, en eindigde in 1192 (met vele veldslagen tegen Saladin later).

Artist Impression van één van de veldslagen tijdens de Derde Kruistocht
Ik moet toch weer wat zout op een slak leggen. Het Beloofde Land lijkt me een anachronisme. Het B.L. was het land – Kanaän – waarheen de Joden trokken vanuit Egypte. Voor de kruisvaarders was Palestina het Heilige Land (waar o.a. Jezus geboren was).
LikeGeliked door 1 persoon
Correct. Heb het gewijzigd, in de haast de verkeerde woordkeuze getypt. Bedankt voor de feedback.
LikeLike