Daily Update 3 juni 1956: ‘The Day The Music Died’

Rock ’n Roll, een muziekstijl die ontstond in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Artiesten als Chuck Berry, Wanda Jackson en Elvis Presley brachten nieuwe ‘swingbare’ muzikale perfomances met zich mee. Het werd een hit onder de toenmalige tieners, maar lang niet iedereen was gediend van de cultuur die de Rock ’n Roll met zich meebracht.

Voornamelijk in het plaatsje Santa Cruz (Californië) waren de overheid en de ouders bezorgd over deze nieuwe muziekstroming. De generatiekloof werd de laatste jaren steeds duidelijk zichtbaar, waarbij de zogenaamde ‘babyboomers’ zich steeds meer probeerden af te zetten tegen de oudere generatie. Het leidde op 3 juni 1956 tot een absoluut verbod op het draaien en spelen van rock en roll op publieke plaatsen of bij bijeenkomsten van groepen. Ze noemden de muziek dan ook “Detrimental to both the health and morals of our youth and community”

chuck-higgins-blows-

De aanleiding voor het algehele verbod was een dansfeest op de avond ervoor, waarbij ongeveer 200 jongeren een avond hadden gedanst op de muziek van Chuck Higgins, die met zijn hit ‘Pachucko Pop’ optrad in Santa Cruz. Aangezien de politie niet helemaal wist hoe ze met een dergelijk evenement om moesten gaan, besloot de commissaris Richard Overton iets na middernacht het feest te inspecteren. Wat hij er aantrof was volgens hem zelf een groep “engaged in suggestive, stimulating and tantalizing motions induced by the provocative rhythms of an all-negro band”. Twee zaken die speelden waren dus dat de ‘oudere generatie’ de muziek niet begreep en deze muziek ook nog eens gespeeld werd door een band bestaande uit afro-Amerikaanse mannen en vrouwen (segregatie zou immers een paar jaar later een heet hangijzer worden). Het dansfeest werd acuut afgelast, met het verbod als gevolg.

Santa Cruz was echter niet het enige stadje dat Rock ’n Roll verbood. In de Time van 18 juni 1956 werd een gelijksoortige beweging waargenomen in een paar andere steden op het Amerikaanse continent. De muziek werd beschreven als ‘niet gewenst’, waarbij er eigenlijk moet worden gekeken naar het feit in hoeverre het verbod op Rock ’n Roll niet gewoon raciaal gekleurd was.. Ach, gelukkig hebben we de muziek nog.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s