Daily Update 27 mei 1937: De Golden Gate

De Golden Gate Bridge, gebouwd in 1937, is één van de beroemdste bruggen van de wereld en wordt gezien als één van de moderne wereldwonderen. Maar hoe kwam deze brug eigenlijk tot stand? En welke roemruchte geschiedenis kreeg de brug in de afgelopen decennia?

De Golden Gate is een hangbrug die zich uitstrekt over de Golden Gate, een zeestraat van 1.6 km breed en 4.8 km lang. Gelegen tussen de baai van San Francisco en de Stille Oceaan is het een knap staaltje architectuur, maar niet één zonder problemen. Bij de opening in 1937 werd de brug  (ondanks de problemen) wel een wereldrecord toegekend, het was de langste hangbrug in de wereld, met een spanwijdte van 1300 meter (een titel die ze behield tot 1964, waarna de titel over ging naar de Verrazano–Narrows Bridge in New York).

De brug was broodnodig, aangezien de enige andere manier om de baai over te steken berustte op de (veel tragere) veerboot. Een overtocht hiermee duurde een kleine twintig minuten en kostte $1 per auto, aangezien de veerboot voornamelijk gebruikt werd door forenzen. De prijzen werd door de opening van de brug echter behoorlijk opgevoerd, omdat het veerbootsbedrijf anders ten onder zou gaan.

Golden_Gate_Bridge_Dec_15_2015_by_D_Ramey_Logan.jpg

De brug zelf werd ontworpen in de jaren ’20 door Joseph Strauss, die daarmee een idee op papier zette dat in de jaren ervoor al met enige regelmaat besproken was/werd, maar vaak te duur werd bevonden door het stadsbestuur. Het ontwerp van Strauss kostte slechts een luttele 17 miljoen dollar, veel beter dan de eerdere voorstellen waarbij de kosten in de miljarden liepen. Toch was niet iedereen voor het idee van Strauss, kon de brug immers wel gebouwd worden in diepe wateren van de straat? Op het diepste punt was dit immers 122 meter, waarbij er een ook nog eens een behoorlijke stroming stond. Strauss wuifde de problematiek weg en stelde dat zijn hangbrug al deze problemen zou overwinnen, mede door vernieuwingen op het gebied van de metallurgie en constructie.

GoldenGateBridge_03_1200

De Golden Gate Bridge in het voorjaar van 1937

Het ontwerp was het tweede punt, de meerderheid van het stadsbestuur vond het ontwerp van Strauss foeilelijk, waarbij de brug opnieuw ‘gestyled’ werd door (en met hulp van) Leon Moisseiff. Moisseiff was een beroemde architect, met al een aantal projecten op zak (waaronder de Manhattan Bridge). De bouw begon in 1933 en werd voltooid in 1937, maar de brug zou geplaagd worden door problematiek..

De brug werd reeds gesloten om:

  • 1 december 1951: windvlagen van 111 km/h lieten de brug op haar voegen dansen
  • 23 december 1982: windvlagen van 113 km/h herhaalden het spektakel van 1951
  • 3 december 1983: windvlagen van 121 km/h zette een nieuw record op de brug voor een gehaalde windsnelheid

Maar haalde ook om andere zaken het nieuws:

  • De Golden Gate heeft het twee-na-hoogste aantal zelfmoordpogingen (waarbij er 1600 lichamen zijn geborgen, en er geschat wordt dat het gaat om een veel hoger aantal).
  • De documentaire ‘The Bridge‘ uit 2006 gaat over deze zelfmoorden en de documentairemaker Eric Steel legde 23 van deze zelfmoorden vast op camera (met alle controverse van dien).
  • In 2014 werd er een zogenaamde anti-zelfmoord barrière geïnstalleerd op de Golden Gate

[Wie met vragen rondom zelfmoord zit kan altijd terecht op 1813 (België) of de volgende website: https://www.zelfmoord1813.be/ – Nederland: 0900-0113 of op de volgende website: https://www.113online.nl/ – zelfmoord is immers geen antwoord of oplossing]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s