Daily Update 23 mei 1701: Kidd, Capt. Kidd.

Newgate Gaol, 18 mei 1701, William Kidd krijgt het laatste zegen van de kapelaan, ingehuurd door de gevangenis waar Kidd vast zat. Volgens ooggetuigen sprak de kapelaan de volgende woorden: ‘For we must all appear before the judgment seat of Christ’. Kidd hoopte op een wonder, goddelijke interventie misschien zelfs. De kapelaan vertrok en ervoor in de plaats kwam een ambtenaar, vergezeld door twee soldaten. Kidd wist het, het was tijd.

William ‘Captain’ Kidd, geboren in Schotland, was een avonturier in dienst van de Engelse kroon. Hij had oog voor zaken en kreeg op één van zijn reizen het aanbod om voortaan te jagen op piraten, in plaats van op handelscontracten. De enige ‘catch’ was dat hij zijn schip moest verkopen en een nieuw schip moest aanschaffen (dan wel gesponsord door rijke Britse edelen). Piraten jagen mocht, maar niet met een schip dat toebehoorde aan de handelsactiviteiten van de Britse kroon. Zo gezegd, zo gedaan, William Kidd werd een piratenjager, een baan die hem minder goed afging dan hij had gehoopt.

kidd

Het lichaam van Kidd, hangend in de ijzeren kooi boven de branding bij Wapping

Hij had toestemming gekregen van de kroon om Franse ‘piraten’ te overvallen, maar vond er geen en om zijn schulden te betalen veroverde hij daarom maar elk willekeurig schip dat hij tegenkwam. Einde jaren 1697 kwam het daarbij tot een ruzie met ene ‘William Moore’, die hij een emmer naar zijn hoofd gooide – een daad die een staartje kreeg. Moore overleed door het emmer-vliegende-object, en Kidd besloot zich nu maar volledig te richten op piraterij, hij was immers nu toch al een gezocht man voor moord.

Kidd, nu fulltime piraat, vond zijn eerste ‘schat’ in de buurt van Madagasker, maar het lukte hem niet om het vijandelijke schip te veroveren, waarop de bemanning besloot te muiten en overliep naar het vijandelijke schip. Kidd besloot huiswaarts te varen, verbrandde zijn schip en kwam aan in New York in een succesvol veroverd handelsschip (beter dan piratenschepen veroveren blijkbaar). Hier werd hij echter niet met open armen ontvangen, maar gearresteerd en teruggezonden naar Engeland wegens moord en piraterij.

Op 23 mei 1701 werd Kidd naar het executieplatform gebracht in de stad Wapping. Hier was een permanente galg opgesteld voor piraten, waarna de opgehangen piraten tentoongesteld werden in een kooi. Deze kooi hing in de branding,

220px-William_Kidd

William Kidd (voor zijn piratencarrière)

waarbij het een gewoonte was de kooi drie keer over te laten lopen door de eb-vloedwisseling, als voorbeeld voor piraten die eventueel nog twijfelden over hun carrièrekeuzes. Kidd koos echter niet voor een rustige executie, hij sprak de menigte toe en waarschuwde hen voor het leven van de piraterij – iets wat eerder een tegenovergesteld effect had op de menigte dan wat Kidd had gehoopt te bereiken. Na zijn laatste woorden werd het touw aangespannen en werd de executie voltrokken. Kidd was in de 50 toen hij werd opgehangen, maar zou nog veel piraten de zee opsturen – voornamelijk door de legende dat er ergens een piratenschat verborgen zou zijn. Kidd was namelijk de enige die zijn schatten begroef (waar meteen de mythe van het schatgraven van piraten vandaan komt).

Funfact: Eiichiro Oda, voor de niet-mangalezers onder jullie, de tekenaar van One Piece, heeft veel van zijn backgroundstory en personages gebaseerd op historische gebeurtenissen en personen. One Piece is hierbij (hoogstwaarschijnlijk), gebaseerd op de verborgen en mythische schat van Kidd, terwijl Kidd zelf de piraat Gol D. Roger (of Gold Roger) voorstelt. Oda heeft daarnaast ook een personage vernoemd naar Kidd (Eustass “Captain” Kid), en deels gebaseerd op de carrièrewissel van Kidd (X Drake).

Hieronder de speech – zie jij de overeenkomsten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s