Daily Update 18 mei 1931: De Japanse Lindbergh

De meeste vliegtuigenliefhebbers zullen ooit wel eens gehoord hebben van de naam Charles Lindbergh, beter bekend onder zijn bijnaam ‘The Lone Eagle’. De Amerikaanse luchtvaartpionier  was de eerste piloot die solo en non-stop over de Atlantisch Oceaan vloog (20-21 mei 1927). Een gebeurtenis die veel jonge mannen aanspoorde om gelijksoortige stunts uit te halen. Eén ervan was een Japanse piloot, maar of het hem lukte..

Seiji Yoshihara, een 28-jarige Japanner, piloot van beroep, was vastbesloten om het record van Lindbergh te verbeteren of minstens te evenaren. Als voorbereiding had hij geoefend met een solovlucht van Berlijn naar Tokio in een klein Junkers A-50 (een vliegtuig met open cockpit). Het vliegtuig had een motor die 85 pk (62kW) haalde, waarbij Yoshihara redeneerde dat als hij zijn vliegtuig volgetankt de lucht instuurde, hij de Grote Oceaan over zou moeten kunnen vliegen – solo, zonder enige vorm van reddingsmiddelen..

Hij modificeerde zijn vliegtuig en rustte het uit met boeien (waardoor het meer een watervliegtuig werd, maar dat terzijde). De hoopvolle Japanner vloog richting het wolkendek op 18 mei 19731, waarbij hij een grote cirkelvormige route zou volgen (zie afbeelding). Na een kleine duizend mijl (1609,344 kilometer voor de cijferpuristen) ontwikkelde zijn vliegtuig echter problemen met de motor. Hij had de keuze: of doorvliegen en hopen dat de motor niet zou ontploffen, of landen op het water (midden in de Grote Oceaan) en hopen op een wonder.

Yoshiara werd na zeven uur ronddobberen op het water opgepikt door een voorbijvarend schip. Hij probeerde het niet opnieuw, waardoor het record voor de eerste vlucht over de Grote Oceaan niet op Japanse naam kwam te staan. In augustus van hetzelfde jaar werd de vlucht gemaakt door Clyde ‘Upside-Down’ Pangborn en zijn co-piloot Hugh Herndon.

a073fa308b583dded5ab967d85c28660

© The Winnipeg Tribute (Winnipeg, Manitoba, Canada) – Zaterdag 21 Mei 1932

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s