Daily Update 16 mei: De Driehondervijfendertigjarige Oorlog

Het was het jaar 1986, Nederland ondertekende samen met de eilanden van Scilly het vredesverdrag waarmee de Driehondervijfendertigjarige oorlog tussen de twee mogendheden eindelijk te einde kwam.. Klinkt als de introductie van een parallel-historisch verhaal, niet? Niets is minder waar.

Hypothetisch gezien was het de langste oorlog die ooit gevoerd is.. daarnaast was het hypothetisch ook de oorlog waarin het minste bloed vloeide.. Maar heeft de oorlog ooit plaatsgevonden? Daarover is geen duidelijkheid onder historici, waarop er in 1986 toch maar een vredesverdrag werd ondertekend met Scilly – om een einde te maken aan de hypothetische oorlog.

islesofscillymainmap

De oorlog werd waarschijnlijk ontketend ten tijde van de Tweede Engelse Burgeroorlog (tussen Royalisten en Parlementariërs) die Engeland op haar grondvesten liet schudden van 1642 tot 1652. Oliver Cromwell, leider van de Parlementariërs, drong de Royalisten tot de uiterste grenzen van het koninkrijk Engeland, tot ook het laatste bolwerk van de Royalisten (Cornwall) in haden viel van Cromwells leger. De marine van de Royalisten moest daarom vluchten naar de Eilanden van Scilly (voor de kust van GB). De Eilanden van Scilly waren namelijk in handen van de Royalist John Granville (Dezelfde man die later Lord Lieutenant van Ierland zou worden). Maar dat is nog geen reden voor oorlog met de Nederlanden, toch?

De Marine van de Zeven Verenigde Nederlanden had zich verbonden in een alliantie met de Parlementariërs van Cromwell, niet omdat ze anti-koningshuis waren, alles behalve zelfs. De Nederlanden speelden op zeker, aangezien ze hun lange alliantie met Engeland (ondanks de goede relatie met het koningshuis) niet op het spel wilden zetten in de eigen strijd met Spanje. Ze kozen voor de waarschijnlijke winnaar van de burgeroorlog en besloten de Parlementariërs te helpen. Ze leden echter zware verliezen toen ze de Royalistische troepen aanvielen, waarop admiraal Maarten Harpertszoon Tromp zelf naar Scilly vaarde en reparatie van de Nederlandse schepen eiste, plus een compensatie voor de geleden schade. Toen de Royalisten op Scilly dit weigerden verklaarde Tromp hem (hoogstwaarschijnlijk) de oorlog.

266px-Maarten_Harpertszoon_Tromp

Admiraal Maarten Harpertszoon Tromp

Enkele maanden later werden de Royalisten echter verslagen door de Parlementariërs onder leiding van admiraal Robert Blake, waardoor de Nederlandse vloot zonder ook maar een schot te hebben gelost, kon vertrekken. Aangezien de oorlogsverklaring slechts tegen een zeer klein deel van het gehele land was had Tromp er niet aan gedacht om een eventuele vrede te sluiten. Dit werd gelukkig opgelost door Roy Duncan, een Britse historicus en tevens politicus in de Council van de Eilanden van Scilly. Hij besloot de Nederlandse ambassade in Londen te schrijven en te vragen om hun hulp om deze mythe op te lossen. Jonkheer Rein Huydecoper werd uitgenodigd op de eilanden om een heus vredesverdrag te ondertekenen, waarna het officieel ‘vrede’ werd op 17 april 1986. De jonkheer zou nog hebben gegrapt dat de Scillyanen waarschijnlijk altijd over hun schouder hebben moeten kijken, aangezien de Nederlandse troepen elk moment binnen konden vallen.

Robert_Blake

Admiraal Robert Blake

Toch word de oorlogs- en vredesverklaring niet erkend door een kleine groep historici, aangezien Scilly onderdeel was van het Verenigd Koninkrijk en het dus niet mogelijk was voor Tromp om oorlog te verklaren tegen een eiland dat onderdeel was van ditzelfde Koninkrijk. Maakt het er echter niet minder leuk op dat de Nederlanden ooit een 335-jarige oorlog hebben uitgevochten.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s