Themaweek #5: De Hond van Cullan [Ierland – Mythologie]

Wat krijg je als je de zoon bent van de Keltische zonnegod Lugh, maar ook wordt gezien als een reïncarnatie van deze zelfde god? Het antwoord is niet een Ierse Jezus, maar wel één van de bekendste Ierse mythologische strijders – Cú Chulainn, of Cuhulin, of.. toch Culann’s Hound?

Cú Chulainn werd geboren als Sétanta maar werd al snel bekend (en berucht) onder zijn gegeven naam Cú Chulainn. Onze Ierse held kreeg deze naam door het verslaan en doden van de hond van Cullan. Cullan was een Ierse smid met een genadeloze waakhond die in de verhalen gedood werd uit zelfverdediging (door een misverstand tussen de smid en Sétanta). Toen hij deze hond had gedood bood hij de smid aan om de taak van de hond over te nemen – de hond van Cullan was geboren. Hij kreeg deze naam overigens niet van de smid, maar van de Druïde Cathbad, want ja, Kelten.

Cuinbattle.jpg

Cú Chullain trekt ten strijde

Op zijn zeventiende verdedigde Cú, naar men zegt, eigenhandig het koninkrijk Ulster tegen de legers van de koningin Medb of Connacht in de zogenaamde Táin Bó Cúailnge (voor mensen die het Gaeilge niet machtig zijn: Cattle Raid of Cooley – De Runderroof van Cooley). Ja, dat lees je goed – in plaats van een Bijbels tafereel met Sabijnse maagden, roofden ze koeien. Even de context schetsen:

Aan de ene kant staan de Ulaid (mensen uit Ulster), geleid door Conchobor Mac Nessa (ex van Medb) en aan de andere kant staat dus de eerder genoemde Medb of Connacht en haar echtgenoot Ailill. De aanleiding van de oorlog is eigenlijk een ruzie in de privesfeer tussen Medb en Ailil, waarbij het echtpaar zich afvraagt wie er nu rijker is. Na een telling van de schatten blijken beide even veel te bezitten, afgezien van de stier Finnbennach, die van Medbs kudde naar die van Ailill gelopen was.. Om toch weer even rijk te zijn besluiten ze daarom de stier Donn Cuailnge van de Ulaid (en daar komt dus Conchobor om de hoek) te stelen!

setwall-bulls

Mozaïek van de Táin Bó Cúailnge

Om het verhaal een beetje extra drama te geven waren alle volwassen Ulaid uitgeschakeld door een vloek van Macha (Ierse Godin van Oorlog), waardoor de zeventienjarige Cú de enige persoon is die de legers kan stoppen. Het lukt hem een groot deel van de aanvallende krijgers te vermoorden, maar komt dan tegenover zijn pleegbroer Ferdia te staan – een gevecht dat hij weet te rekken tot de Ulaid ontwaken uit de vloek van Macha. Toch lukt het Medb de stier Donn Cuailnge mee te voeren naar Connacht. Maar het zou geen mythisch verhaal zijn als Donn vervolgens besluit om Finnebach te vermoorden (Koeienmoord). Hij trekt daarna dwars door Ierland om te sterven aan uitputting.

LUGH-TEMPLATE-023

Lugh – De Zonnegod (Kelten)

Cú Chulainn wordt vaak vergeleken met de Perzische held Rostam (afkomstig uit het verhaal  Shahnameh), de Duitse saga van Hildebrand, de werken van Hercules en het toont ook enige overeenkomsten met de Trojaanse oorlog. Het verhaal komt dan waarschijnlijk ook uit een gelijkaardige hoek, maar is tot op heden door gebrek aan bewijsmateriaal nog niet gekoppeld aan de eerder genoemde verhalen. Wat trouwens niet betekend dat er tegenwoordig niet genoeg Pop-Cultureel materiaal is, waaronder een Graphic Novel over de saga (2013) en een Ierse Rockband (Horslips) die er een aantal nummers over geschreven heeft:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s