Themaweek #4: The Brian Epstein Story [Engeland]

Brian Epstein is misschien wel het bekendst van zijn rol als manager van The Beatles. Vier rebellerende jongens, die lak hadden aan autoriteit en gewoon muziek wilden maken. Toch was het Epstein die er voor zorgde dat deze vier binnen zouden komen bij Parlophone, het kleine label van EMI. Het verhaal van The Beatles begint in 1962, op een dag in mei..

De ‘relatie’ tussen Epstein en The Beatles begon met de single ‘My Bonnie‘, een plaat waar veel vraag naar was. Epstein probeerde de plaat voor zijn platenzaak te krijgen, en was meteen verkocht. Het plaatje was geproduceerd door vier jongens uit Liverpool die blijkbaar vaak optreden in de Cavern Club, dichtbij de zaak van Epstein. Het zou het begin van zijn een goede vriendschap.

wpid-screenshot_2014-08-28-23-11-40-e1410109437632.png

Still uit de Graphic Novel – The Fifth Beatle ©Dark Horse Comics

In december 1961 werd besloten dat Epstein ‘The Beatles’ zou gaan managen, waarna een kleine maand later het contract werd getekend – in het huis van de toenmalige drummer Pete Best. Frappant feit: Epstein heeft het contract zelf nooit ondertekend om de jongens de kans te geven uit de overeenkomst te stappen wanneer ze wilden. Epst23143ein was dan ook niet de meest geweldige.. zakenman. Hij hield er soms vreemde ideeën op na (onder andere over het kleedgedrag van een aantal..). Epstein slaagde er echter wel in om de jongens een eigen stijl aan te meten (die over de jaren vaak veranderde), waardoor ze ook snel bij het grote publiek bekend werden als the Fab Four (tegenwoordig een Beatles Tribute Band).

Zijn falende zakelijk instinct kwam ook terug bij het verkopen van The Beatles muziek aan de verschillende Engelse platenmaatschappijen. Na veel leuren lukte het Epstein om de jongens binnen te krijgen bij het kleine platenlabeltje Parlophone van EMI, onder één voorwaarde. Ze moesten de drummer, Pete Best, vervangen door Ringo Starr (beter bekend als Richard Starkey). Zo gezegd, zo gedaan – The Fab Four was geboren.

Onder het label van Parlophone produceerden The Beatles een aantal van hun bekendste albums:

 1. Please Please Me (1963)
 2. With The Beatles (1963)
 3. A Hard Day’s Night (1964)
 4. Beatles for Sale (1964)
 5. Help! (1965)
 6. Rubber Soul (1965)
 7. Revolver (1966)
 8. A Collection of Beatles Oldies (1966)
 9. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Toch maakten de Beatles er zeer weinig winst op, aangezien het contract in het voordeel was van Parlophone – waardoor het misbruik kon maken van het logo en de naam. Daarnaast hadden ze slechts 49% van de aandelen in handen (op hun eigen liedjes), waardoor ze ook niet in staat waren de nummers terug te kopen van EMI (later UMG). In 1968 richtte de Beatles daarom Apple Core op (Klokhuis), waarbij ze nog een drietal albums produceerden:

 1. The Beatles (White Album) (1968)
 2. Yellow Submarine (1969)
 3. Abbey Road (1969)
 4. Let It Be (1970)

Brian Epstein staat vaak bekend als de ‘Vijfde Beatle’, was homoseksueel (en men vermoedde dat hij verliefd was op John Lennon), maar was vooral de drijvende kracht achter de Beatles. Hij pleegde in augustus 1967 zelfmoord door een overdosis slaappillen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s