Themaweek #2: Cook en Lord Sandwich [Engeland]

James Cook, dus niet het reisbureau met dezelfde achternaam of de specerijen van Cook Cook, maar James. De Britse ontdekkingsreiziger uit een klein dorpje in Yorkshire James Cook werd geboren in Marton op 27 oktober 1728 en zou uitgroeien tot één van de beroemdste ontdekkingsreizigers van het Verenigd Koninkrijk. Maar wat heeft Lord Sandwich er dan mee te maken..?

Cook was niet een standaard ontdekkingsreiziger, aangezien hij zijn loopbaan begon als kruidenier. Hij kwam er echter al snel achter dat de zee hem meer trok, waarna hij zich aanmonsterde als scheepsjongen – iets wat hem geen windeieren zou leggen. Net voor hij het commando zou mogen voeren over een eigen schip besloot Cook een carrièreswitch te maken – hij ging in dienst bij de Royal Navy en kwam terecht in de Zeven Jarige Oorlog. Cook bracht een groot deel van zijn tijd door in Canada, waar hij vocht tegen de Fransen. Hij leerde navigeren en bestudeerde de cartografie om aan het einde van de oorlog nogmaals te veranderen van carrière.

Captainjamescookportrait.jpg

Captain James Cook(1728-1779) – Nathaniel Dance. 

In 1768 vertrok  Cook op zijn eerste reis voor de kroon, om zogezegd, de Venusovergang waar te nemen in de buurt van Tahiti. Door deze overgang van de planeet Venus op verschillende plaatsen op aarde waar te nemen kon de afstand tussen de zon en de aarde worden berekend. Indirect kon met deze zelfde waarde ook de grote van het zonnestelsel worden berekend. Na deze waarneming voerde Cook echter zijn geheime missie uit, de zoektocht naar land onder Australië en Nieuw-Zeeland, iets wat hij niet vond.

In 1772 vertrok Cook op een tweede reis, opnieuw naar het gebied rondom Australië. Hij werd door zijn reis de eerste die de zuidpoolcirkel zou bereiken, maar vond opnieuw geen land. Als hij slechts enkele kilometers was doorgevaren had hij het huidige Antarctica ontdekt.  Om zijn reis niet als complete mislukking te bestempelen voer hij voorbij Nieuw-Zeeland, waar hij de kleine eilandengroepen in kaart bracht en verschillende eilanden (waaronder Sandwicheilanden) claimde voor de kroon. Cook had hiermee aangetoond dat het zogenaamde Terra Australis, een megacontinent onder Australië (op het zuidelijk halfrond) niet kon bestaan.

TERRA_AUSTRALIS_INCOGNITA,_Hondius,_1618.jpg

Terra Australis – een megacontinent op het zuidelijke halfrond?

Tijdens zijn derde reis (1776) vertrok hij richting de eilanden rondom Hawaï, opzoek naar een doorgang naar Noord-Amerika. Het kwam echter tot een handgemeen met de inwoners van Hawaï, waarbij een boot van Cook werd gestolen. Toen hij naar het eiland trok om een gijzelaar te nemen en zo zijn boot terug te eisen werd Cook samen met vier van zijn bemanningsleden vermoord door de Hawaïanen. Om Cook toch nog een beetje te eren werd zijn eigen schip (De Endeavour), omgedoopt tot Lord Sandwich. Het schip zelf werd overigens deze week teruggevonden voor de kust van Noord-Amerika, dus misschien leeft de legende van Capt. Cook dan toch nog een beetje verder.

Karte_Cook_Seereise_nr1.png

De reizen van Kapitein Cook (Duitse kaart).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s