Themaweek #1: Hasbro’s Kerkarbeid [Ierland]

Bij Hasbro denkt iedereen aan de leuke bordspellen, want wie is niet opgegroeid met klassiekers als: Monopoly, Twister, Wie-Is-Het en Dokter Bibber. Toch kent het bedrijf een zeer zwart.. randje.

Hasbro doet er zelf weinig uitspraken over, maar de afgelopen jaren komen er steeds meer details uit de horrorfabrieken die de Ierse Katholieke Kerk in stand hield. De ‘Magdalene Sisters’ of ‘Good Shepherd Sisters’ waren nonnen, die een soort van ziekenhuis/inrichting onderhielden. in onder andere het Ierse Waterford, maar een normaal nonnenleven kenden ze niet. Hasbro sloot halverwege de vorige eeuw een deal met de kerkelijke instellingen dat de nonnen en patiënten ‘te werk’ zouden worden gesteld bij het inpakken van spellen en andere zaken die Hasbro in de tijd produceerde. In ruil hiervoor kregen de nonnen en patiënten ‘zakgeld’, aangezien nonnen officieel geen loon mochten ontvangen.

article-2273961-0C98E36200000578-169_634x379

De wasserette van de Magdelena Sisters

Klinkt als een ‘fair deal’, niet? Het enige puntje.. was dat de nonnen en patiënten onder slechte omstandigheden moesten werken en eigenlijk niet meer waren dan slaven voor onder andere Hasbro. Per dag kregen de nonnen 50p (in de periode 1964-1974), waarbij er vaak niet eens betaald werd in geld, maar etenswaar – ze mochten immers geen geld ontvangen, aldus Hasbro. De uren die de dames moesten maken in de ‘kerkelijke fabrieken’ waren langer dan de fabrieksuren die een vrouw in Ierland überhaupt mocht maken, maar niemand die het kon controleren – het waren immers kerkelijke instellingen, deze vielen buiten de normale wetgeving.

article-2273961-175E2C28000005DC-823_634x329

De ‘Patiëten’

Wat begon als een huishoudelijke rehabilitatie (voor Hasbro werd er voornamelijk was verwerkt), veranderde in een slavenfabriek waar duizenden vrouwen te werk werden gesteld werden over een periode van de jaren 1920 tot eind 1990. Iets waar de vrouwen zelf niet over wilden spreken toen de praktijken ophielden. Getraumatiseerd en bang voor de gevolgen als er wel gesproken werd zweeg Ierland. Een rechtszaak uit 2013 doorbrak echter het zwijgen en zorgde voor een publiekelijk excuses van de Ierse Overheid, samen met een schadevergoeding. Hasbro claimde slechts 25.000 euro te hebben verdiend aan de praktijken en wil verder niets kwijt over de omstandigheden, terwijl de cijfers (duizenden werknemers voor een periode van ruim 70 jaar) eerder doen denken aan een winst van ruim 750.000 euro. Een van Ierlands best verzwegen schandalen kwam daarmee tot een einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s