Daily Update: 29 april 1913: Ritstastisch!

Je jas, je broek, je tas, misschien dat paar schoenen of laarzen. Ze werken vrijwel allemaal met éénzelfde soort mechanisme.. Ik heb het natuurlijk over de rits. Maar wie bedacht en patenteerde dat mechanische wonder eigenlijk?

De rits is tegenwoordig niet weg te denken uit het dagelijks leven, maar werd pas uitgevonden in 1851. Het was alleen niet de moderne rits die wij nu kennen, het mechanisme dat werd bedacht door Elias Howe en werd op het patent omschreven als: ‘Automatic, Continuous Clothing Closure’, wat niet echt lekker van de tong rolt. Het was dan ook allerminst een rits te noemen, aangezien de uitvinding van Howe eerder een uitbreiding was van het touwmechanisme dat daarvoor werd gebruikt.

800px-001_Sundback_zipper_1917_patent

De Sundback Seperable Fastner uit 1917

Dat moest makkelijker kunnen, zo dacht ook Gideon Sundback, de Zweedse ingenieur. Hij wilde een nieuw systeem, waarbij niet langer gebruik moest worden gemaakt van het zogenaamde ‘haak-en-oog-systeem’, waarbij een lus door een gat gehaald werd (denk aan een houtje-touwtje-jas, of een jas met knopen). Hij noemde zijn uitvinding dan ook zeer typerend: ‘Hookless Fastner No. 1’ en bestond uit een tweetal rijtjes tanden die in elkaar getrokken werden door een schuifmechanisme.

Het product werd daarna nog verbeterd, waarna in 1914 de Hookless Fastner No. 2 het licht zag, opgevolgd door de Separable Fastner in 1917, die nog het meest lijkt op de moderne rits.Het Engelse woord ‘Zipper’ werd er pas in 1923 aangegeven, door Benjamin Goodrich – een Amerikaanse industrialist en producent van o.a. laarzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s