Daily Update: 27 april 1975: Goodnight Saigon

Saigon, een stad in Vietnam die door Billy Joel in 1982 vereeuwigd werd in zijn nummer: ‘Goodnight Saigon’, slaat op de gebeurtenissen aan de frontlinie van de Vietnamoorlog. Maar wat gebeurde er op 27 april, zeven jaar voor Joel zijn nummer uitbracht?

Tegenwoordig is Saigon beter bekend als Ho Chi Minhstad, de grootste stad van Vietnam, maar tijdens de Vietnamoorlog was de stad het strijdveld van het Noord-Vietnamese leger en Vietcong en de Amerikaanse troepen. De einde van de Vietnamoorlog kwam met rasse schreden dichterbij en de Amerikanen hadden door dat ze de strijd niet langer konden blijven voeren – de slachtofferaantallen waren te groot.

jpg

Een overzicht van Vietnam tijdens de oorlog

De spanningen in het zuiden van Vietnam werden met de dag groter, waarbij staatsgrepen en moordpogingen op hoge politici zich elkaar opvolgden. Door de interne desintegratie van het Zuiden hadden de Noordelijke troepen alle ruimte en mogelijkheden om langzaam maar zeker op te trekken naar het machtscentrum van Vietnam, Saigon. Het lukte de Noordelijke troepen de stad op 27 april te omsingelen, waarna ook de eerste raketten op de stad werden afgevuurd.

De Amerikanen kozen na deze gebeurtenissen eieren voor hun geld en besloten de nog aanwezige Amerikanen en Zuid-Vietnamezen te evacueren met helikopters.Deze operatie, die twee dagen later (29 april) van start ging, kwam bekend te staan als Operation Frequent Wind, waarbij ruim 4400 mensen werden geëvacueerd. Op 30 april gaf de generaal van het Noord-Vietnamese Leger het bevel om de stad Saigon in te nemen – slechts enkele uren later gaf de president van het Zuiden zich over. Saigon was gevallen en Vietnam zou een jaar later opnieuw één land worden. Ditmaal onder Communistisch bewind, in de vorm waarin het nog steeds bestaat: Socialistische Republiek Vietnam.

15vanesobit

Operation Frequent Wind – © Hubert van Es/Bettman – Corbis

Beeldmateriaal van Operation Frequent Wind kan trouwens hier gevonden worden

Voor een muzikale impressie van het nummer:

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s