Daily Update: 20 april 1871 – De Ku Klux Act

Op twintig april 1871 werd door toenmalig president Ulysses S. Grant (voormalig opperbevelhebber van de Noordelijke troepen) en het Amerikaanse Congres de zogenaamde ‘Ku Klux Act’ doorgevoerd – officieel de Third Force Act. Wat hield deze wet precies in?

GenUSGrant

Ulysses S. Grant

De Ku Klux Klan ontstond in 1865 als tegenbeweging van Zuidelijke veteranen uit de Burgeroorlog. Ze wilden zorgen voor een behoud van de rechten die het ‘blanke volk’ had, en wilden er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat de ‘Afro-Amerikaanse bevolking’ op een gelijke voet kwam te staan. De Ku Klux Klan (Ku Klux = Kyklos = Cirkel) probeerde zich voor te doen als filosofisch gestoelde groep die geloofde in de blanke suprematie, maar groeide langzaam maar zeker uit tot een groep die greep naar een allerijl van geweld om het doel te bereiken.

Dit leidde al snel tot ware aanslagen op Afro-Amerikaanse gemeenschappen, maar ook op voorstanders van de rassengelijkheid. De KKK gebruikte hierbij intimidatie, vernietiging van eigendom, mishandeling en zelfs moord – alles om de verkiezingen te beïnvloeden en de stem van de KKK te vergroten. De Ku Klux Act van 1871 legde het geweld aan banden, waarbij de KKK onder een staat van beleg werd gesteld. Duizenden leden werden gearresteerd en de KKK bloedde langzaam maar zeker dood. De wet werd overigens in 1882 ongrondwettelijk verklaard, maar het zou nog tot het begin van de volgende eeuw duren voor de KKK weer zou opleven.

ku_klux_klan_leaflet.jpg

Leaflet voor een Klanbijeenkomst

Funfact: Voormalige Zuidelijke generaal Nathan Bedford Forrest was de eerste grand wizard van de KKK en probeerde in 1869 zelfs de Klan te ontmantelen aangezien het geweld niet het uitgangspunt moest zijn van de Klan.

Nathan_Bedford_Forrest

Nathan Bedford Forrest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s